Tuesday, July 9, 2019

8 - 7 – 2019 : Δίσκοι , τραγούδια ,νέα της εβδομάδας


-  Δεν πρόλαβε καλά-καλά να ξεκινήσει η προπώληση για τη μεγάλη συναυλία των Florence + The Machine στο Ηρώδειο (Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου), και μέσα σε 1 μόλις ώρα το event βγήκε sold-out, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από τη διοργάνωση. Επιβεβαιώνοντας το πόσο αναμενόμενη είναι η συναυλία αυτή για το ελληνικό κοινό. Πολλοί έσπευσαν να παραπονεθούν λέγοντας ότι έμειναν πολύ μεγάλο διάστημα στην αναμονή, ωστόσο η διοργάνωση ανταποκρίθηκε άμεσα ανακοινώνοντας ότι θα γίνει και 2η συναυλία, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου.
Η νέα προπώληση θα ξεκινήσει την Τετάρτη 10 Ιουλίου στις 11 το πρωί και θα υπάρξει όριο αγοράς 2 εισιτηρίων ανά άτομο. Από κάθε πουλημένο εισιτήριο, 1 ευρώ θα διατεθεί στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα προς ενίσχυση του έργου τους, σύμφωνα με επιθυμία των ίδιων των Florence + The Machine. Η προπώληση θα γίνει τηλεφωνικά (11876) και online με τις τιμές να κυμαίνονται από 55 ευρώ (άνω διάζωμα) ως 170 (θέσεις VIP στο κάτω διάζωμα) -τα ενδιάμεσα εισιτήρια
κυμαίνονται στα 62, 70, 90 και 120 ευρώ. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για είσοδο ΑμεΑ στη συναυλία σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπως και ειδικό εισιτήριο στα 35 ευρώ. Την ίδια τιμή θα καταβάλλουν και οι συνοδοί ΑμεΑ.
Το γκρουπ έρχεται στην Αθήνα στα πλαίσια της περιοδείας για το άλμπουμ High As Hope, που τα πήγε καλά εμπορικά και στη χώρα μας (Βρετανία #2, Η.Π.Α. #2, Αυστραλία #2, Γαλλία #19, Καναδάς #2, Γερμανία #5, Ελλάδα #17). «Η αρχαία Ελληνική τέχνη και η μυθολογία έπαιζαν πάντα ένα τεράστιο ρόλο στη δουλειά μου, και έτσι δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο μέρος για το τελευταίο σόου αυτής της περιοδείας», δήλωσε σχετικά η Florence Welch. 

-  Διεθνή θλίψη έφεραν τα νέα για τον θάνατο του σπουδαίου Βραζιλιάνου κιθαρίστα και
τραγουδοποιού João Gilberto: ενός από τους πλέον πρωτοπόρους ανθρώπους της μουσικής του 20ού αιώνα, που αναγνωρίζεται σήμερα από αρκετούς ως «πατέρας» της bossa nova. 
Ο João Gilberto προερχόταν από το Juazeiro της πολιτείας Μπαΐα και άρχισε να ασχολείται με τη μουσική στα 14 του χρόνια (1945), όταν έλαβε μια κιθάρα ως δώρο από τον πατέρα του. Σύντομα έφτιαξε το δικό του συγκρότημα -τους Enamorados Do Ritmo- ενώ συνέχισε την ενασχόλησή του με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο όταν πήγε φοιτητής στο Salvador. Το 1950, μάλιστα, εγκατέλειψε τις σπουδές του, δεχόμενος μια θέση τραγουδιστή στο Rádio Sociedade da Bahia.
Το 1951 μπήκε στη δισκογραφία με το τραγούδι "Quando Você Recordar", ηχογραφώντας σε πλάκες γραμμοφώνου 78 στροφών. Σύντομα, όμως, ήρθε σε ρήξη με
τον πατέρα του, ο οποίος πίστευε ότι ο γιος του τα είχε χάσει, γι' αυτό και παράτησε τις σπουδές του και αδιαφορούσε τόσο πολύ για την εύρεση μιας «κανονικής» δουλειάς. Ως αποτέλεσμα, τον έκλεισε σε ψυχιατρική κλινική (1955), από την οποία ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος μετά από μία εβδομάδα. 
Το 1956 βρέθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου ο Antônio Carlos Jobim εντυπωσιάστηκε από τον εντελώς παράδοξο και προσωπικό τρόπο με τον οποίον έπαιζε την κιθάρα. Χάρη έτσι στη μεσολάβησή του, ο Giberto βρέθηκε στην Odeon και εκεί έφτιαξε τις δουλειές στις οποίες χρωστάει σήμερα τη μεγάλη του, παγκόσμια φήμη. Ειδικότερα το άλμπουμ Chega de Saudade (1959), θεωρείται στις μέρες μας ως ο πρώτος bossa nova δίσκος στη μουσική ιστορία. 
Σφάλμα! Δεν έχει καθοριστεί όνομα αρχείου.

Από εκεί και πέρα, οι εξελίξεις υπήρξαν ραγδαίες. Το άλμπουμ O Amor, Ο Sorriso Ε Α Flor (1960) έφερε τη bossa nova στις Η.Π.Α. και το 1964 ο Gilberto βρέθηκε να συμπράττει με τον Αμερικανό τζαζίστα Stan Getz για το άλμπουμ Getz/Gilberto, που έκτοτε βρίσκεται σε κάθε σοβαρή λίστα με δίσκους αναφοράς -θα ακολουθούσε και ένα vol. 2 το 1966. Με πωλήσεις άνω των 2.000.000 αντιτύπων, μετέτρεψε τον Gilberto σε διεθνή σταρ. 
Ο João Gilberto παρέμεινε ενεργός ως και την τρέχουσα δεκαετία, αν και συχνά τα τελευταία χρόνια εμφανιζόταν στα πρωτοσέλιδα για μη μουσικούς λόγους. Το 2011 π.χ. δέχτηκε έξωση και μήνυση από το διαμέρισμα στο οποίο έμενε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ενώ το 2017 ο βραζιλιάνικος Τύπος μιλούσε για ρήξη με την κόρη του Bebel Gilberto , η οποία προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο των οικονομικών του, επικαλούμενη τη χειροτέρευση της νοητικής του κατάστασης. 

Ο João Gilberto πέθανε το Σάββατο στο σπίτι του, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ήταν 88 ετών. 

- Στα 32 της, σήμερα, η Joss Stone προσπαθεί να γίνει η τραγουδίστρια η οποία θα πετύχει να εμφανιστεί live σε κάθε χώρα του πλανήτη -και είναι πολλές. 
Το εγχείρημα δεν πήγαινε άσχημα, έφτασε όμως σε άδοξο τέλος αυτές τις μέρες, όταν η Stone βρέθηκε στο Ιράν. Όπου το να τραγουδάει μια γυναίκα σόλο σε δημόσια θέα, απαγορεύεται δια νόμου.
Η Stone δήλωσε ότι γνώριζε τον νόμο: «δεν μου αρέσει η ιδέα να με κλείσουν σε ιρανική φυλακή, ούτε και προσπαθώ να αλλάξω τις ισχύουσες πολιτικές στις χώρες τις οποίες επισκέπτομαι». Παρά ταύτα, οι ιρανικές αρχές δεν πείστηκαν, θεωρώντας τέτοιες δηλώσεις ως προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Με αποτέλεσμα
πρώτα να περιορίσουν τη Stone και την ομάδα της και ύστερα να τους απελάσουν. 
Εδώ που τα λέμε, όσο και αν μας σοκάρουν τα όσα ισχύουν στο Ιράν -όντας πολύ αντίθετα με τα δικά μας πολιτισμικά ήθη- είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η Stone πήγε εκεί απλά ως επισκέπτρια, τη στιγμή που ξέρουμε όλοι τι προσπαθεί να κάνει επί του παρόντος. 

- «Ήταν μια υπέροχη μέρα, την οποία δεν θα ξεχάσει κανείς από μας».
Αυτά ήταν τα λόγια του Robert Smith μετά την περάτωση της μεγάλης συναυλίας των Cure στο Hyde Park του Λονδίνου τον Ιούλιο του 2018, στα πλαίσια του British Summer Time Festival. Η οποία έχει ήδη γίνει κομμάτι του μύθου του βρετανικού συγκροτήματος ανάμεσα στους fans.
Ήταν άλλωστε μια υπέρλαμπρη περίσταση, στην οποία οι Cure γιόρτασαν τα 40 χρόνια από την εμφάνισή τους στη δισκογραφία με το single "Killing An Arab" (1978), παίζοντας ένα επικών διαστάσεων best of set, μπροστά σε 65.000 κόσμου (η συναυλία ήταν sold-out, είχε δε ως support σχήμα τους Interpol).
Το γκρουπ φρόντισε μάλιστα ώστε να κινηματογραφηθεί η συναυλία, η οποία εμφανίζεται τώρα σαν ταινία, σκηνοθετημένη από τον επί 37 χρόνια συνεργάτη τους Tim Pope: λέγεται Anniversary 1978-2018 Live in Hyde Park London και στον σύνδεσμο παρακάτω μπορείτε να πάρετε μια καλή πρώτη «γεύση», βλέποντας και ακούγοντας το "Lullaby", το οποίο δόθηκε επισήμως στη δημοσιότητα ως promo για το φιλμ. 

NEW ALBUMS
-  Jesca HoopStonechild

Δεύτερος δύο χρόνια μετά πάλι με indie folk!

- Trash KitHorizon

Post punk στον τρίτο , 5 χρόνια μετά!

-  OlympiaFlamingo

Άλλη μια rock κοπελιά από Αυστραλία!

-  SarasaraOrgone

Άλλη μια χαμηλότονη σε ήχο ηχογράφηση στην μόδα της εποχής

-  Eve belle - The Fine Line Between Brave and Stupid 

20 ετών παρακαλώ , σε ντεμπούτο ποπ E.P.

- Lighthouse Family – Blue sky in your head

18 χρόνια απουσίας για το soul pop ντουέτο!

- TaffyDeep dark creep love

Έχει  και η Ιαπωνία τα indie pop μυστικά της !


NEW RELEASES SINGLES – TRACKS
-  Inhaler – My honest face

- Column – II

- Wilkinson – All for you

- The Visual -  Figure

-  Sam fender – Will we talk

-  Belle and Sebastian – Sister Buddha

-  The Hives – Good Samaritan

- Long Βeard – Sweetheart


Single of the week

-  Daughter – Poke

Από το επερχόμενο soundtrack Tiny Changes’.

No comments: