Tuesday, April 23, 2019

22– 4– 2019 : Οι νέες μουσικές κυκλοφορίες της Μεγάλης Εβδομάδας


 - Είναι γνωστό ότι ο Roger Waters είναι επίμονος άνθρωπος όταν πιστεύει σε κάτι -και θα επιμείνει σε αυτό, ακόμα και αν υπερβαίνει τα τυπικά της συνηθισμένης ευγένειας που διέπει την καθημερινότητα των περισσότερων από μας. Ρωτήστε και τους Pink Floyd.
Έτσι, αν και αρκετοί θεωρούν ότι έχει κουράσει με τις διαρκείς δημόσιες τοποθετήσεις του, εκείνος δεν σταματά να χρησιμοποιεί την αναγνωρισιμότητά του για να θίξει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή στο πρόβλημα-κλειδί που έχει αποσταθεροποιήσει ιστορικά την περιοχή: το Παλαιστινιακό.
Παραμένοντας λάβρος επικριτής της πολιτικής που εφαρμόζει το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, όσα πάνω-κάτω κυβερνάει ο Μπένγιαμιν Νετανιάχου (με ή χωρίς ακροδεξιά κόμματα ως συμμάχους), ο Waters έχει τώρα εστιάσει στην επικείμενη Γιουροβίζιον που θα διοργανώσει το Ισραήλ (14-18 Μαΐου, στο Τελ Αβίβ), ως νικήτρια χώρα του περσινού διαγωνισμού.

Με ένα βίντεο μήνυμά του, λοιπόν, απευθύνεται τώρα στην Κατερίνα Ντούσκα, εκπρόσωπο της Ελλάδας στη φετινή Γιουροβίζιον, καλώντας τη να αποσυρθεί, στηρίζοντας έτσι το καλλιτεχνικό μποϊκοτάζ που πιστεύει ότι πρέπει να επιβληθεί στο Ισραήλ, όσο επιμένει στην αδιάλλακτη πολιτική του έναντι των Παλαιστινίων. «Θα ήταν ένα μεγάλο λάθος νομίζω να πας εκεί στο Ισραήλ», ακούγεται να της λέει.
Σύμφωνα με τον Waters, η νέα κυβέρνηση του Νετανιάχου -ο οποίος κέρδισε πολύ οριακά τις τελευταίες εκλογές πριν λίγες ημέρες- θα χρησιμοποιήσει τη Γιουροβίζιον για να δείξει προς τα έξω ένα «καλό πρόσωπο», αποσπώντας έτσι τη διεθνή προσοχή από όσα επονείδιστα εξακολουθεί να εφαρμόζει σε βάρος των Παλαιστινίων.
Μέχρι στιγμής, η Κατερίνα Ντούσκα δεν έχει σχολιάσει την έκκληση του Waters.


- Δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, όπως συχνά αρέσει σε κάποιους να λένε. Ό,τι λοιπόν συνέβη πρόσφατα στην Πάτρα σε βάρος των Rotting Christ, επαναλαμβάνεται τώρα σε μια μακρινή (για μας) χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, με θύμα ακόμα μία black metal μπάντα και θύτη τις εκκλησιαστικές αρχές.
Ο λόγος για τους Devouror από τη Σιγκαπούρη, μια μπάντα που τώρα κάνει τα πρώτα της βήματα στο black metal, εκπροσωπώντας την παλαιάς κοπής αντι-χριστιανική του σχολή: σχηματίστηκαν το 2018 και μόλις φέτος τον Ιανουάριο έβγαλαν το πρώτο τους ΕΡ Slay For Satan. Στα πλαίσια λοιπόν της σχετικής περιοδείας για την υποστήριξή του, είχαν κανονίσει να δώσουν και μια συναυλία στην Κουάλα Λουμπούρ, την πρωτεύουσα της γειτονικής Μαλαισίας -την Κυριακή 21 Απριλίου, ανήμερα δηλαδή του Καθολικού Πάσχα. 
To Συμβούλιο Εκκλησιών της Μαλαισίας, ωστόσο, αντέδρασε έντονα. Και πέτυχε να ακυρωθεί η συναυλία στη βάση της προσβολής του χριστιανικού Πάσχα, όπως ανακοίνωσαν και επισήμως μέσω Facebook οι διοργανωτές της. Οι οποίοι αντέδρασαν με τη σειρά τους, θυμίζοντας ότι η Μαλαισία είναι μια δημοκρατική χώρα, στην οποία δεν αρμόζει να εφαρμόζονται τέτοιες αντιδραστικής
λογικής απαγορεύσεις.H Μαλαισία είναι πράγματι μια χώρα με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, παρά το περίπλοκο πολιτικό της σύστημα και το μοναρχικό καθεστώς που διέπει τα 9 κράτη που την αποτελούν (είναι ομοσπονδία), ενώ βρίσκεται και ανάμεσα στις 40 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Θεωρείται επίσης μια επιτυχημένη πολυεθνική και πολυ-πολιτισμική κοινωνία και συχνά έχει λειτουργήσει ως υπόδειγμα σύγχρονου μουσουλμανικού κράτους, σε μια εποχή ειδικά που διάφοροι (και στη Δύση και στη Μέση Ανατολή) φαντασιώνονται αγεφύρωτες αντιπαλότητες. Γι' αυτό και το νέο της απαγόρευσης της συναυλίας των Devouror προξένησε ντόρο, ο οποίος το φέρνει τώρα και στη διεθνή ειδησεογραφία.
Μια αίσια κατάληξη από την άλλη για το γκρουπ από τη Σιγκαπούρη, το οποίο δεν θα μπορούσε ούτε καν να φανταστεί τέτοια παγκόσμια διασημότητα, υπό κανονικές συνθήκες.

- Σοκ και θλίψη προκάλεσαν οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, δείχνοντας την εκτεταμένη δυστυχώς καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων.
Τα ερωτήματα παραμένουν πολλά για το πώς ένα τόσο σημαντικό και εμβληματικό μνημείο, με οικουμενική εμβέλεια, μπορεί να έπεσε θύμα πυρκαγιάς σε μια οργανωμένη χώρα σαν τη Γαλλία -που θα περίμενε κανείς όχι μόνο να έχει φροντίσει κάθε λεπτομέρεια σε ζητήματα ασφάλειας, μα να μπορεί να κινήσει και αποτελεσματικότερα τους αναγκαίους μηχανισμούς, από τη στιγμή που διαπιστώθηκε θέμα. 

Ο μουσικός κόσμος δεν θα μπορούσε βέβαια να μείνει ανεπηρέαστος από το συμβάν: πολλοί ήταν οι επώνυμοι καλλιτέχνες, από όλο το ηχητικό φάσμα, που ένωσαν τη φωνή τους με αυτή κάθε νοήμονος ανθρώπου στην έκφραση της θλίψης για την καταστροφή του καθεδρικού ναού που επί 850 χρόνια στάθηκε συνώνυμο όχι μόνο του Παρισιού, μα και του υψηλού πολιτισμού που άνθισε στη Δύση, στα πλαίσια της χριστιανικής πίστης.
Γαλλίδα και η ίδια, η Héloïse Letissier των Christine And The Queens εξέφρασε πολλούς συντοπίτες της γράφοντας ότι «μας φαινόταν αιώνια και αλώβητη, γι' αυτό και σφίγγεται τόσο η καρδιά μας να τη βλέπουμε να καίγεται». 
«Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που συμβαίνει στην Παναγία των Παρισίων» τουίταρε και ο Alex Kapranos, frontman των Franz Ferdinand, ενώ οι National διάλεξαν να γράψουν το δικό τους μήνυμα στα γαλλικά («Nos cœurs sont brisés», που σημαίνει «ράγισαν οι καρδιές μας»), δίπλα σε μια φωτογραφία του φλεγόμενου μνημείου.
«Je suis infinement desole», έγραψε, επίσης στα γαλλικά ο Mark Ronson, ενώ και η Cher μπήκε στο Twitter της να γράψει ότι προσεύχεται για την Παναγία των Παρισίων, όπως και η star της επίκαιρης latin pop Camilla Cabellο, η οποία σχολίασε ότι ποτέ δεν θα ξεχάσει πόσο δέος της προκάλεσε η ομορφιά του ναού την πρώτη φορά που βρέθηκε στο Παρίσι.
Το δικό του μακροσκελές μήνυμα έγραψε όμως και ο Jesse Hughes των Eagles Of Death Metal, που δέθηκαν ανεξίτηλα με το Παρίσι ύστερα από το τρομοκρατικό χτύπημα στην εκεί συναυλία τους το 2015 (στο Bataclan), που κόστισε τη ζωή σε 89 ανθρώπους. 

NEW ALBUMS
- Cage the Elephant – Social cues

O πέμπτος δίσκος της Αμερικάνικης ροκ μπάντας

- Jade BirdJade Bird

Ποπ ντεμπούτο με πολλές υποσχέσεις.

-  Lizzo – Cuz I love you

Και είναι από τις περιπτώσεις που λες ότι αναβιώνουν περίτεχνα το παρελθόν της κλασικής soul!

- Fat White Family – Serfs up!

 Τρίτος δίσκος της πολυάριθμών Βρετανών της indie.

- Βananarama – In stereo

Ντουέτο πια , στον 11ο disco pop δίσκ.

- Stealing Sheep -Big wows

Dream pop με dance στοιχεία!

NEW RELEASES SINGLES – TRACKS
-  James  Blake feat. Rosalia – Barefoot in the park

- The Waterboys – Where the action is

- SYML – The bird

- Cate le Bon – Home to you

- Richard Hawley – Alone

- Keep Shelly in Athens – I don’t need you

- Σtella – Samba

- Boy Harsher – Come closer

- Kevin Morby – OMG ock n roll

-  No Rome – cashmoney

- Madonna and Maluma – Medellin

-  Beck – Saw lightning

Single of the week
- Florence and The Machine – Jenny of Oldstones (Game of thrones)

Μεσαιωνική Florence κλείνει με τον καλύτερο τρόπο το δεύτερο επεισόδιο του τελευταίου κύκλου της επικής σειράς και προετοιμάζει για την μεγάλη τελική μάχη!

No comments: