Tuesday, June 4, 2019

3- 6 – 2019 : Οι δίσκοι , τα τραγούδια , τα μουσικά νέα της εβδομάδας!



-  Η μουσική ιστορία έγραψε δικαίως τον Αμερικανό κιθαρίστα και τραγουδοποιό Roger "Roky" Erickson ως έναν από τους ανθρώπους πίσω από την ψυχεδελική έκρηξη των 1960s. Κάτι που αργότερα, σε δύσκολα χρόνια λόγω των ψυχικών προβλημάτων που εκδήλωσε, θα του επέτρεπε να διατηρηθεί ως θρύλος, κερδίζοντας την προσοχή όσων νεότερων ακροατών έφταναν ξανά και ξανά στην ψυχεδέλεια μέσω των πολλαπλών της αναβιώσεων.

Ο Erickson ενδιαφέρθηκε από παιδί για τη μουσική, πρώτα για το πιάνο, ύστερα για την κιθάρα. Παράτησε το σχολείο το 1965 αρνούμενος να κόψει τα μακριά του μαλλιά και άρχισε να δραστηριοποιείται στην περιοχή του Τέξας (καταγόταν από το Austin) με το συγκρότημα The Spades. Προς τα τέλη όμως της ίδιας χρονιάς, θα γινόταν ένας από τους συνιδρυτές των θρυλικών 13th Floor Elevators, το ντεμπούτο των οποίων The Psychedelic Sounds Of (1966) διατηρεί αλώβητη την αίγλη του στον χρόνο.
Το γκρουπ έφτασε ωστόσο σε πρόωρο φινάλε όταν ο Erickson διαγνώστηκε με παρανοϊκή σχιζοφρένεια (1968) και συνελήφθη κατόπιν (1969) από την αμερικανική αστυνομία για κατοχή μαριχουάνας, μένοντας μέχρι το 1972 έγκλειστος σε διάφορα νοσοκομεία, όπου υπέστη πολλά ηλεκτροσόκ, δεκτά τότε από την ιατρική της εποχής. 
Το 1974 επανεμφανίστηκε με το συγκρότημα Bleib Alien, που σύντομα μετονομάστηκε σε Roky Erickson & The Aliens, ενώ εγκαινίασε και μια σόλο καριέρα το 1977, με το single Bermuda/The Interpreter, η οποία καλά κράτησε μέσα στα επόμενα χρόνια, παρότι κατά καιρούς τα θέματα υγείας του θα χειροτερεύαν και πάλι -κυρίως κατά τη δεκαετία του 1980, όταν έπαθε μια εμμονή με το ταχυδρομείο, η οποία οδήγησε σε μια εκ νέου σύλληψή του το 1989, για κλοπή αλληλογραφίας.

Τελευταία παρουσία του Roky Erickson στη δισκογραφία ήταν το άλμπουμ True Love Cast Out All Evil του 2010, το οποίο ηχογράφησε με συνοδευτική μπάντα τους Okkervil River .Όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποί του στον αμερικανικό Τύπο, ο Roky Erickson πέθανε στο σπίτι του στο Austin. Ήταν 71 ετών.

- Έχει γίνει οικείο θέαμα πλέον στις συναυλίες η «θάλασσα» των υψωμένων κινητών που είτε φωτογραφίζει τα σκηνικά δρώμενα, είτε τα αποτυπώνει σε βίντεο. Παράλληλα, όμως, δεν λείπουν και οι κατά καιρούς φωνές διαμαρτυρίας γι' αυτή τη νέα συνήθεια, από όσους βρίσκουν δύσκολο να παρακολουθήσουν όπως θέλουν έναν αγαπημένο καλλιτέχνη.Φαίνεται πως ισχυρές απόψεις για το θέμα είχαν και οι διοργανωτές του FLY Open Air Festival, το οποίο λαμβάνει χώρα στο Εδιμβούργο της Σκωτίας τον Μάη -φέτος διεξήχθη το διήμερο 18 και 19 του μήνα. Επέβαλλαν λοιπόν στο κοινό που ενδιαφερόταν να παρακολουθήσει το Boiler Room της διοργάνωσης να αφήσουν τα κινητά τους απέξω, σε ειδικά τοποθετημένες θήκες ασφαλείας που παραγγέλθηκαν από την Αμερική. 
«Θα πηγαίνατε στο σινεμά να δείτε μια ταινία μέσα από το κινητό σας τηλέφωνο;», ρώτησε ο διευθυντής του φεστιβάλ Tom Ketley, μιλώντας σχετικά στο βρετανικό περιοδικό Metro. Και συνέχισε: «δεν βλέπω τη διαφορά. Η νεότερη γενιά δείχνει όλο και πιο εθισμένη στα κινητά της. Αισθανθήκαμε λοιπόν ότι χρειαζόταν να κάνουμε κάτι δραστικό».
Αυτό που δεν έγινε ωστόσο γνωστό, είναι πώς το πήρε ο κόσμος.


-  Πάνε πολλά χρόνια πια που ο Ryuichi Sakamoto έχει αναγνωριστεί ως μια εξαιρετικά δημιουργική φιγούρα, που επηρέασε με τις πειραματικές του δουλειές και τις εξερευνητικές του διαθέσεις ένα μεγάλο φάσμα σύγχρονων ήχων -από το electro, ως και το χιπ χοπ. Στην πορεία, μάλιστα, αναγνωρίστηκε και ως ηθοποιός, αλλά και ως συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής (κέρδισε μάλιστα και Όσκαρ Καλύτερου Soundtrack το 1987, για το score του Τελευταίου Αυτοκράτορα του  Bernardo Bertolucci), ενώ γνώρισε και ποπ επιτυχίες.
Στα 67 του, πλέον, ο πολυπράγμων Ιάπωνας παραμένει αεικίνητος, παρά τις πρόσφατες περιπέτειες υγείας που του δημιούργησε ο καρκίνος: το τελευταίο του άλμπουμ Glass, μία ακόμα συνεργασία με τον Alva Noto, κυκλοφόρησε μέσα στο 2018. Τώρα, ωστόσο, επιστρέφει με ένα καινούριο κομμάτι, ονόματι "This Is My Last Day.Το "This Is My Last Day" προέρχεται από το soundtrack που έφτιαξε ο Sakamoto για το επεισόδιο "Smithereens" της 5ης σαιζόν του δημοφιλούς Black Mirror, η οποία θα ξεκινήσει να προβάλλεται στο Netflix στις 5 Ιουνίου. Δύο μέρες αργότερα (7 Ιουνίου) η Milan Records θα κυκλοφορήσει το score στις ψηφιακές πλατφόρμες, ενώ το φθινόπωρο αναμένεται και μια έκδοσή του σε βινύλιο.


- Μπορεί να μην έκανε πολύ θόρυβο, όμως το τελευταίο άλμπουμ της PJ Harvey έχει-δεν έχει έναν μήνα ζωής: ήταν 12 Απρίλη, δηλαδή, όταν βγήκε το soundtrack της για τη θεατρική παράσταση All About Eve -μια νέα ματιά πάνω στη διάσημη ταινία του Joseph L. Mankiewicz, σε σκηνοθεσία Ivo Van Hove.
Παρά ταύτα, η αγαπημένη Βρετανίδα δημιουργός ξαναγυρνά τώρα με ένα ολοκαίνουριο τραγούδι: το λένε "The Crowded Cell" κ
Το "Crowded Cell" δεν προλογίζει πάντως κάποιο νέο άλμπουμ εκ μέρους PJ Harvey. Γράφτηκε ειδικά για τη βρετανική τηλεοπτική σειρά The Virtues, την οποία δημιούργησε για το Channel 4 ο Shane Meadows, έχοντας ως πρωταγωνιστή τον Stephen Graham.
Καθώς φαίνεται, η PJ Harvey θα παρέχει στο σήριαλ ένα ολοκληρωμένο soundtrack. Δήλωσε μάλιστα πολύ χαρούμενη που δούλεψε «με έναν σκηνοθέτη τον οποίον θαυμάζω και έχω ακολουθήσει σε όλη μου τη ζωή».

NEW ALBUMS
- Richard Hawley Further

Η εκπληκτική του ερμηνεία εντυπωσιάζει και εδώ!

-  The Waterboys – Whre the action is

Ο Mike Scott συνεχίζει να προσπαθεί να προσαρμόσει τον ήχο τους στα φρέσκα  πράγματα!

- Yonaka- Don’t wait till tomorrow

Indie pop νέας κοπής από το Brighton.

-  Pip BlomBoat

Ντεμπούτο με ξεχωριστά γυναικεία indie  στοιχεία!

-  Sacred Paws – Run around the sun

Indie pop από Γλασκώβη μεριά…


NEW RELEASES SINGLES – TRACKS

- Emeli Sande – Extraordinary being

- Peter Perret – I want your dreams

- Shakespears sister – All  the queens horses

- Collective Soull – Good place to start

- Sofi Tukker – Fantasy

- Yeasayer – I’ll kiss you tonight

- Adam green – Freeze me love

- The Blue Stones – Be my fire

- Aurora – A different kind of human

- Bastille – Joy

- Hibou – Inside illumination


Single of the week
- Hot Chip – Melody of love

Νέος  ηλεκτρονικης ποπ δυναμίτης!

No comments: