Tuesday, July 3, 2018

2 - 7 - 2018



-  Είναι ίσως η πιο συζητημένη επανέκδοση του φετινού καλοκαιριού αυτή του Appetite For Destruction, του δίσκου δηλαδή που έκανε τους Guns N' Roses πλανητικούς rock αστέρες πίσω στο 1987 (Η.Π.Α. #1, Βρετανία #5, Αυστραλία #7, Γαλλία #43, Καναδάς #7, Γερμανία #11).
Από την Παρασκευή 29 Ιουνίου, λοιπόν, βρίσκεται στα παγκόσμια δισκοπωλεία το Appetite For Destruction: Locked N' Loaded: ένα εντυπωσιακό box set που διατίθεται είτε σε 7 βινύλια 180 γραμμαρίων, είτε με τη μορφή 4πλού CD, περιέχοντας:
-το αυθεντικό άλμπουμ σε νέο mastering από τις πρωτότυπες αναλογικές πηγές
-το ΕΡ Live Like Α Suicide του 1986 (επίσης remastered, με τον ίδιο τρόπο)

-τα υπόλοιπα τραγούδια που απάρτισαν το Lies του 1988 (εκτός από το "One In A Million)
-τα b-sides από τα singles της περιόδου, επίσης με νέο mastering
-49 ακυκλοφόρητα τραγούδια από τη διετία 1986/1988
-ένα βιβλίο 96 σελίδων γεμάτο με φωτογραφίες που δημοσιεύονται για πρώτη φορά, όλες από το προσωπικό αρχείο του Axl Rose.
To τελικό promo για το box set είδε τους Guns N' Roses να δίνουν δύο ακόμα ακυκλοφόρητες ηχογραφήσεις στο κοινό. Η πρώτη, είναι μια ακουστική εκδοχή του "Move To The City", τραγούδι που στην αυθεντική του εκδοχή βρισκόταν στο Live  Like Α Suicide ΕΡ (μπήκε κατόπιν και στο Lies). Η ακουστική αυτή εκδοχή ηχογραφήθηκε το 1988, ίσως με στόχο να χρησιμοποιηθεί για το Lies, αλλά τελικά δεν πριμοδοτήθηκε.
Αλλά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το rock κοινό είχε η άγνωστη, πιανιστική εκδοχή του "November Rain" που ακούτε στο τέλος της είδησης, η οποία μαθαίνουμε ότι υπήρχε ήδη από το 1986.
Οι περισσότεροι ξέραμε το "November Rain" ως μία από τις πιο επιτυχημένες μπαλάντες των Guns N' Roses (Η.Π.Α. #3, Βρετανία #4), όπως το μάθαμε το 1992, στην εκδοχή που περιεχόταν στο 3ο τους άλμπουμ Use Your Illusion I (1991). Τώρα, όμως, αποδεικνύεται ότι το τραγούδι έχει ακόμα μεγαλύτερη ιστορία.


-  Mετράμε πλέον αντίστροφα για την 1η μέρα του φετινού Rockwave (Παρασκευή 6 Ιουλίου, Terra Vibe), η οποία θα έχει ως μεγάλους headliners τους Arctic Monkeys, στην πρώτη τους επίσκεψη στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα ονόματα που θα τους πλαισιώσουν είναι οι alt-J (επίσης για πρώτη φορά στη χώρα μας), οι Get Well Soon, ο Miles Kane και οι «δικοί μας» Coretheband.
Τι θα μας παίξουν όμως οι Arctic Monkeys; 
Το ερώτημα απασχολεί πολλούς fans αφού, ως γνωστόν, η παρέα του Alex Turner περιοδεύει για τον ολοκαίνουριο δίσκο Tranquility Base Hotel + Casino, ο οποίος σάρωσε τα παγκόσμια charts (Βρετανία #1, Η.Π.Α. #8, Αυστραλία #1, Γαλλία #1, Καναδάς #4, Γερμανία #4, Ιαπωνία #9, Ελλάδα #1). 
Τα (καλά) νέα που έρχονται από τις μέχρι στιγμής ανταποκρίσεις του ευρωπαϊκού Τύπου, κάνουν πάντως λόγο για συναυλία υψηλού επιπέδου, ενώ παρόμοια εικόνα δίνουν και τα βιντεάκια τα οποία κυκλοφορούν στο YouTube.
Όσον αφορά τη setlist, τώρα, αυτό που μπορούμε να θεωρήσουμε ως δεδομένο, είναι ότι θα ακούσουμε αρκετά τραγούδια από το καινούριο άλμπουμ -ίσως μάλιστα η συναυλία να ξεκινήσει και με το "Four Out Of Five".
Εξίσου δεδομένο, όμως, είναι ότι οι Arctic Monkeys παίζουν μπόλικα κομμάτια από το σύνολο της δισκογραφίας τους. Σύμφωνα δηλαδή με όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής από τις άλλες τους ευρωπαϊκές εμφανίσεις, δεν θα λείψει ούτε το "I Bet You Look Good Οn Τhe Dancefloor", ούτε το "Do I Wanna Know?", ούτε το "Why'd You Only Call Me When You're High?", ούτε το "R U Mine?", με το οποίο ίσως να τελειώσει το live. 


-  Στα χρόνια της δεκαετίας του 1990, όταν το ίντερνετ ήταν ακόμα λέξη άγνωστη, ήταν οι τηλεοπτικές οθόνες εκείνες που απασχολούσαν τους νέους της εποχής. Και για τη νεολαία ειδικά που αγαπούσε το rock και τις σκληρές κιθάρες, μία από τις πιο αγαπημένες στιγμές ερχόταν κάθε που το MTV πρόβαλε τη θρυλική πλέον σειρά κινουμένων σχεδίων Beavis & Butt-Head.
Οι κοινωνικά απροσάρμοστοι έφηβοι Beavis και Butt-Head μεγάλωναν χωρίς αυστηρή ενήλικη επίβλεψη, είχαν χαμηλότατο μορφωτικό επίπεδο και εμμονή με το σεξ, τη βία, το heavy metal (περίφημα τα t-shirts Metallica και AC/DC που φορούσαν). Για τον λόγο αυτό η σειρά έγινε επίκεντρο δριμύτατων επικρίσεων, αγαπήθηκε ωστόσο από τη rock νεολαία των 1990s που έβρισκαν κάτι πολύ συμβατό με την ανατολή των grunge ήχων στο βιτριολικό, πολιτικά μη-ορθό χιούμορ των δύο ηρώων.Το καρτούν ήταν δημιούργημα του Αμερικανού animator, ηθοποιού και μουσικού Mike Judge, ο οποίος ήταν υπεύθυνος και για τις φωνές του Beavis και του Butt-Head. Η σειρά ξεκίνησε το 1993 και κράτησε ως το 1997, με μία ακόμα νοσταλγική κατά βάση σαιζόν να τρέχει το 2011, πριν οι δύο ήρωες «συνταξιοδοτηθούν» οριστικά.

Τώρα, όμως, ο Beavis και ο Butt-Head βγαίνουν προσωρινά από τη σύνταξη με στόχο να ...κοροϊδέψουν τους Portugal. The Man. Και αυτό ακριβώς κάνουν, με το γνωστό τους χιούμορ, στο βίντεο που μπορείτε να παρακολουθήσετε στο τέλος της είδησης.
Πώς συνέβη αυτό; Το ζήτησαν οι ίδιοι οι Portugal. The Man από τον Mike Judge, καθώς υπήρξαν κάποτε τεράστιοι fans του σήριαλ. Εκείνος δέχθηκε και έτσι ένα σπέσιαλ βιντεάκι Beavis & Butt-Head θα ανοίγει κάθε εμφάνιση της νυν περιοδείας του συγκροτήματος.
Η μπάντα από το Wasilla της Αλάσκα δισκογραφεί στο αμερικάνικο alternative rock στερέωμα από το 2006 και συχνά είχε εκτιμηθεί από την εναλλακτική κριτική. Αλλά η μεγάλη της στιγμή έφτασε πέρυσι, όταν το single "Feel It Still" (από το 8ο στούντιο άλμπουμ τους Woodstock) τους χάρισε τη μοναδική μέχρι σήμερα επιτυχία τους στα παγκόσμια charts, φτάνοντας στο #4 των Η.Π.Α. και στο #3 της Βρετανίας. 

- Η επικράτηση της Netta στη φετινή Γιουροβίζιον έχει καθορίσει και το πού θα λάβει χώρα ο διαγωνισμός του 2019, αφού κατά παράδοση όποιος νικάει διοργανώνει και το επόμενο φεστιβάλ. Το Ισραήλ, ωστόσο, έχει ήδη πολλά προβλήματα με τον διαγωνισμό του 2019, αφού έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια η δυσαρέσκεια της Δυτικής κοινής γνώμης για την αιματηρή πολιτική του έναντι των Παλαιστινίων, με αποκορύφωμα την πρόσφατη μεταφορά της πρωτεύουσάς του στην Ιερουσαλήμ με το έτσι θέλω, κόντρα στην απόφαση του ΟΗΕ. Ήδη, λοιπόν, η Βρετανία, η Σουηδία, η Ιρλανδία και η Ισλανδία έχουν απειλήσει να μποϊκοτάρουν την επόμενη Γιουροβίζιον. Θεσμικά, ωστόσο, οι αρχές της τελευταίας έδωσαν στήριξη στο Ισραήλ, δηλώνοντας ότι δεν αποδέχονται να τελεστεί το φεστιβάλ σε τρίτη χώρα. Τώρα, όμως, εμφανίζεται ένα εξτρά πρόβλημα, λόγω της θέλησης του Ισραληνινού πρωθυπουργού Μπένγιαμιν Νετανιάχου να διχοτομήσει τη νεότευκτη δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας (IPBC), η οποία προέκυψε από το ξαφνικό κλείσιμο του προηγούμενου οργανισμού. Μόνο που απέναντί του βρίσκει αυτή τη φορά τους ίδιους γιουροβιζιονικούς θεσμούς που τον στήριξαν προηγουμένως, οι οποίοι του διαμήνυσαν σε αυστηρό τόνο ότι η European Broadcasting Union αναγνωρίζει ως μέλος της την IPBC ως έναν και ενιαίο οργανισμό. Σε διαφορετική περίπτωση, είπαν, θα εξοβελιστεί το δικαίωμα του Ισραήλ να είναι μέλος, με αποτέλεσμα η Γιουροβίζιον του 2019 να διεξαχθεί όντως σε τρίτη χώρα -με πιθανότερη την Αυστρία.  Αλλά καθώς φαίνεται, ο Νετανιάχου θέλει πολύ αυτήν τη Γιουροβίζιον, αγωνιώντας ίσως να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο της ισραηλινής κυβέρνησης προς τον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι ήδη άρχισε να τα γυρνάει σε επίσημη επιστολή που έστειλε εσπευσμένα αυτές τις μέρες στην European Broadcasting Union και φαίνεται πως είτε θα πάρει πίσω την όποια νομοθετική ρύθμιση σκεφτόταν, είτε θα κάνει την πονηριά να καθυστερήσει την υλοποίησή της, ώστε να γίνει πρώτα κανονικά η Γιουροβίζιον του 2019. 

NEW ALBUMS

-  Let’s Eat Grandma – I’m all ears

Δεύτερος δίσκος για το Θηλυκό δίδυμο της  art synth pop με 5 αστεράκια από το περιοδικό Q παρακαλώ!

-  Ray Davies – Our country: Americana act II

Ο τραγουδιστής των Kinks στην δεύτερη συνέχεια των διασκευών σε 60s – 70s – 80s.

-  Gorillaz – The now now

Σε soul προσανατολσμούς ο Damon και η παρέα του ξανακτυπούν!

-  Jim James – Uniform distortion

Η φωνή των My Morning Jacket σε στον τρίτο soul solo δίσκο.

- Florence and the Machine – High as hope

Ξανά μαζί μας η χαρισματική  τραγουδίστρια ίσως στον πιο δύσκολο δίσκο της !

-  The Cure – Mixed up (boxset)

Σε επανέκδοση το κλασικό τους remix album με τρίτο cd με νέα remixes σε επιμέλεια του Robert Smith!

NEW RELEASES SINGLES – TRACKS

-  Roisin Murphy – Plaything

-  Marissa Nadler – For my crimes (feat. Angel Olsen)

- Mylene farmer – N’ oublie pas

-  Pale Waves – Noises

-  Black Honey – I only hurt the ones I love

- Kovacs – It’s the weekend

- Vilde – Warm milk

-  Halo Maud - Wherever


Single of the week

-  Miles Kane – Cry on my guitar

 Θα ανοίξει τη συναυλία των Arctic Monkeys την Παρασκευή στο Rockwave και σίγουρα  θα πει και αυτό από τον νέο του δίσκο!

No comments: