Wednesday, September 6, 2017

4 - 9 - 2017

Πίσω στα 1974, οι Jefferson Starship ξεκινούσαν ως παράπλευρο γκρουπ των δοξασμένων Jefferson Airplane, έχοντας στις τάξεις τους δημοφιλή μέλη των τελευταίων σαν τη Grace Slick, τον Paul Kantner και τον David Freiberg. Ζήσανε δε κάμποσες μεγάλες δόξες, όταν π.χ. το άλμπουμ Red Octopus (1975) κατέκτησε το #1 των εθνικών charts των Η.Π.Α. και κομμάτια σαν το "Count On Me" (1978) έγιναν top-10 επιτυχίες.

Από τότε κύλησαν όχι μόνο πολλά χρόνια, αλλά και πολύ νερό στο αυλάκι. Όμως το όνομα Jefferson Starship παραμένει ακόμα ένα γερό χαρτί στο κομμάτι της μουσικής βιομηχανίας που δραστηριοποιείται στη βάση της νοσταλγίας. Κι αυτό εξηγεί την εικόνα του σημερινού αλληλοσκοτωμού.
Αν και οι Jefferson Starship τερμάτισαν την πιο δημιουργική τους περίοδο
με τη διάλυση του 1978, το σχήμα ανασυγκροτήθηκε το 1992 από τον Paul Kantner και ξαναϋπήρξε και δισκογραφικά, με τελευταία (στούντιο) κατάθεση το Jefferson's Tree Of Liberty του 2008. Ο θάνατος όμως του Kantner το 2016, άφησε τα πράγματα σε ένα αβέβαιο μεταίχμιο.
Τα ηνία πήρε τότε ο David Freiberg, που συγκρότησε το παρόν line-up του γκρουπ, με το οποίο και παραμένει συναυλιακά ενεργός. Όμως ο Craig Chaquico (o μόνος εναπομείνας από την αυθεντική σύνθεση του 1974, μαζί με τον Freiberg), ο οποίος δεν συμπεριλήφθηκε σε αυτό, τον μήνυσε, ισχυριζόμενος ότι δεν έχει κανένα νομικό πάτημα για να χρησιμοποιεί το όνομα Jefferson Starship. Και παράλληλα, προχώρησε στη συγκρότηση των δικών του Jefferson Starship, μαζί με τους Pete Sears & Johny Barbata, με τους
οποίους έχει να συνυπάρξει στο ίδιο συγκρότημα από το 1978 και την καταστροφική συναυλία στη Γερμανία, όπου κατέληξαν να κυνηγηθούν από το έξαλλο πλήθος, όταν έγινε φανερό ότι η μεθυσμένη Grace Slick δεν είχε κανέναν σκοπό να φύγει από το ξενοδοχείο όπου διέμεναν και να τραγουδήσει.
«Συμφωνήσαμε να αποσύρουμε αυτό το όνομα το 1985 και είπαμε ότι κανείς μας δεν θα το ξαναχρησιμοποιούσε», δήλωσε ο Chaqico, προσθέτοντας ότι «όταν ο Kantner ανασυγκρότησε τη μπάντα το 1992, αυτό έγινε με μια προσωρινή συμφωνία χρήσης του, η οποία δεν υφίσταται πια μετά τον θάνατό του». Για να ενισχύσει μάλιστα τη θέση του, είπε ότι στη δική του εκδοχή της μπάντας επρόκειτο να συμμετάσχει και ο Marty Balin, μα τελευταία στιγμή τον απέτρεψε
ένα θέμα υγείας.
Ο Freiberg, ωστόσο, βλέπει τα πράγματα εντελώς διαφορετικά, λέγοντας ότι η ίδια η Grace Slick του παραχώρησε -ως ιδρυτικό μέλος- τη δια βίου χρήση του ονόματος Jefferson Starship το 1989, όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τη μπάντα και να αποσυρθεί γενικά από τη μουσική, με την περίφημη πλέον ρήση «όσοι είναι πάνω από 50 και παίζουν ακόμα rock 'n' roll πρέπει να τα παρατήσουν, γιατί μοιάζουν ανόητοι». «Μια οικογένεια δεν διαλύεται όταν ένας αγαπημένος φεύγει», είπε ο Freiberg ανακοινώνοντας τη φετινή περιοδεία.
Η υπόθεση αναμενόταν δικαστικώς περίπλοκη, και έτσι αποδείχθηκε.
Φέτος λοιπόν τον Αύγουστο, δικαστήριο της Μασσαχουσέτης αποφάνθηκε ότι πράγματι ο Chaqico είχε δίκιο για παραβίαση συμβολαίου όσον αφορά έσοδα από συναυλίες και merchandising της μπάντας, από τον Ιανουάριο του 2016 ως και σήμερα. Δεν τον δικαίωσε όμως για παρελθόντα χρόνια και απέρριψε εμφατικά τον ισχυρισμό του ότι ο Freiberg δεν έχει δικαίωμα χρήσης του ονόματος Jefferson Starship. 

-  Υπεράνω πάσης προσδοκίας αποδείχθηκε το νέο βιντεοκλίπ των Kasabian για το τραγούδι "Ill Ray (The King)", με το οποίο η βρετανική μπάντα συνεχίζει το promo για το φετινό της, επιτυχημένο άλμπουμ For Crying Out Loud, που της χάρισε ένα #1 στα charts της πατρίδας, μα έγινε και αφορμή ώστε να τους δούμε στη χώρα μας τον Ιούλιο, ως headliners της 2ης μέρας του Ejekt 2017.
Το κλιπ βασίστηκε σε μια ιδέα του Sergio Pizzorno και, όπως μπορείτε να δείτε στον σύνδεσμο παρακάτω, έχει μια εξέχουσα προσκεκλημένη: τη 43χρονη Αγγλίδα ηθοποιό Lena Headey, η οποία το διάστημα αυτό έχει γίνει σούπερ διάσημη ενσαρκώνοντας τη Σέρσεϊ Λάνιστερ στο Game of Thrones.Στο κλιπ, λοιπόν, η Headey απεικονίζεται να κάνει μια μαγική τελετή σε ένα πάρκο αυτοκινήτων του Λέστερ, με την οποία και ...ανασταίνει τον τελευταίο Πλανταγενέτη βασιλιά της Βρετανίας Ριχάρδο τον Τρίτο, που σκοτώθηκε το 1485 στη μάχη του Bosworth Field, τελευταία αποφασιστική καμπή στον Πόλεμο των Ρόδων.
Η διασύνδεση δεν είναι τυχαία: το πάλαι ποτέ Bosworth Field είναι πράγματι σήμερα ένα πάρκο αυτοκινήτων κάπου στο Λέστερ και στοχευμένες ανασκαφές πέτυχαν το 2012 να βρουν τον σκελετό του βασιλιά που έγινε παγκοσμίως διάσημος στα νεότερα χρόνια από το θεατρικό έργο που του αφιέρωσε ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ.

- Σε εποχές όπου η μαύρη μουσική δεν απολάμβανε του σημερινού hype ανάμεσα στα λευκά ακροατήρια, οι Soul II Soul του Jazzie B ήταν από τα γκρουπ που αγκαλιάστηκαν καθολικότερα, με συνέπεια να έχουν κάμποσες μεγάλες επιτυχίες εκεί στο γύρισμα της δεκαετίας του 1980 προς τα 1990s. 

Συνήθειο του Jazzie B ήταν να συνεργάζεται με κάμποσες γυναικείες φωνές, που αναλάμβαναν τα βασικά φωνητικά στις επιτυχίες της μπάντας: το πρώτο τους βρετανικό νούμερο 1 (και Η.Π.Α. #4), ας πούμε, "Back to Life (However Do You Want Me)", το είπε πίσω στο 1989 η Caron Wheeler.

Στην ύστερη φάση του (1993-1997), μία φωνή που έγινε διάσημη χάρη στους Soul II Soul ήταν κι αυτή της Melissa Bell, μιας Λονδρέζας soul και R'n'B τραγουδίστριας με Τζαμαϊκανή καταγωγή, που εγκατέλειψε μια θέση πωλήτριας στα Marks & Spencer για να κυνηγήσει το μουσικό της όνειρο. Η Bell μπήκε στη δισκογραφία το 1987 με το κομμάτι των Bobby E & The Midi City Crew "Walk On The Wild Side", χρειάστηκε όμως να φτάσει στο πρώτο σόλο single της "Reconsider" για να την προσέξει ο Jazzie B, ακούγοντάς το στο ραδιόφωνο.
Έτσι, η Bell τραγούδησε στο "Wish" των Soul II Soul το 1993 (Βρετανία #24) -το ακούτε στον σύνδεσμο στο τέλος του κειμένου- ενώ συνεργάστηκε μαζί τους και στο προτελευταίο άλμπουμ της καριέρας τους Volume V: Believe (1995), πριν αποχωρήσει για μια προσωπική καριέρα, η οποία κράτησε μέχρι το 2002, χωρίς όμως να βγει κάποια επιτυχία.
Το 2010 δημοσίευσε την αυτοβιογραφία της και το κοινό έμαθε έτσι για πρώτη φορά ότι όχι μόνο ήταν η μητέρα της Alexandra Burke -που είχε γίνει διάσημη στη Βρετανία χάρη στο X Factor του 2008- αλλά και ότι έπασχε από διαβήτη.
Ο τελευταίος την οδήγησε σε σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια και σε πλήθος ακόμα προβλημάτων, που κλόνισαν σοβαρά τον οργανισμό της. Προχθές, λοιπόν, η Burke ανακοίνωσε τον θάνατο της μητέρας της, η οποία έφυγε μόλις στα 53 της χρόνια.

ΝΕΟΙ ΔΙΣΚΟΙ
-  Paradise Lost – Medusea

Οι Dark  του Metal συνεχίζουν δυναμικά…

-   Mogwai Every countrys sun

Από την Σκωτία σε instrumental post rock!

-  Starsailor – All this life

Είδε και απόειδε ο τραγουδιστής με τα αποτυχημένα solos και τους ξαναμάζεψε αξιοπρεπώς!

-  Hercules and love Affair – Omnion

Ηλεκτρονικές συνεργασίες με γνωστά ονόματα και εδώ! (Sharon Van Etten)

-  LCD Soundsystem – American dream

Δεν θα ξαναέβγαζε με το group είχε πει ο Murphy , σιγά μην το τήρησε…

-The Script – Freedom child

Εμπορική ποπ ροκ ξανά…

-  Jake Bugg- Hearts that strain

Αναζητά μεγαλώνοντας νέους μουσικούς προσανατολισμούς!

NEW RELEASES SINGLES – TRACKS
-  Europe – Walk the earth

-  Kele Okereke – Do u right

-  Tricky feat. Mina Rose – Running wild

-  Hurts – Ready to go

- Courtney Barnett &  Kurt Vile - Over Everything

-  Gary Numan - And It All Began With You

-  BØRNS - Faded Heart

-  Cloud Nothings - Up To The Surface

- Tove Lo – Disco tits

-  Lights  - new fears


Single of the week
-  U2 - You’re The Best Thing About Me


Το νέο single καθόλου άσχημο για τα σημερινά δεδομένα…

No comments: