Tuesday, September 12, 2017

11– 9– 2017

-  Σαν σήμερα πριν από 10 χρόνια, την 11η Σεπτεμβρίου του 2007, πραγματοποιήθηκε μια άτυπη hip hop μονομαχία.
Ήταν η μέρα της ταυτόχρονης κυκλοφορίας τόσο του 3ου δίσκου του (super star τοτε) 50 Cent με τίτλο Curtis, όσο και του 3ου δίσκου του (δημοφιλούς, αλλά ακόμα ανερχόμενου) Kanye West με τίτλο Graduation.
To Rolling Stone μάλιστα είχε αφιερώσει εξώφυλλο στη μέρα εκείνη: "Showdown!
50 Cent VS. Kanye West. Who will be the king of hip hop?". Ήταν η ίδια περίοδος που κύκλοι του αμερικανικού μουσικού Τύπου κάνανε λόγο για τον κορεσμό του hip hop και προβλέπανε ότι το τέλος εποχής για το είδος θα ερχόταν σύντομα. Η βιομηχανία λοιπόν είχε ανάγκη να σπρώξει τις πωλήσεις.
Θυμάμαι πολύ καλά την αλαζονεία με την οποία ο 50 Cent θεωρούσε δεδομένη την επικράτησή του στις πωλήσεις της πρώτης εβδομάδας. Και εδώ που τα λέμε ήταν το πιθανότερο σενάριο: τα δύο προηγούμενα άλμπουμ του είχαν σημειώσει εντυπωσιακές πωλήσεις - πολύ υψηλότερες από εκείνες του Kanye West.
Έλα όμως που η πραγματικότητα διέψευσε τις προβλέψεις.
To Graduation πούλησε 957.000 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα, ενώ το Curtis περιορίστηκε στα 691.000. Και όσο ο καιρός περνούσε, η διαφορά όλο και μεγάλωνε -σήμερα, οι συνολικές πωλήσεις του Graduation είναι υπερδιπλάσιες. Ήταν η αρχή του τέλους για τον 50 Cent, o οποίος είδε την καριέρα του να παίρνει τον κατήφορο, σε κραυγαλέα αντίθεση με εκείνη του Kanye West, o οποίος από τον δίσκο αυτόν στέφθηκε ο απόλυτος κυρίαρχος του είδους, τίτλο που διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Ο 50 Cent έπαιξε και έχασε γιατί πόνταρε στην ασφάλεια ενός ήδη οικείου ήχου, την ίδια ώρα που το είδος χρειαζόταν πασιφανέστατα ανανέωση. Ο Kanye West, από την άλλη, έκανε ακριβώς το αντίθετο: πειραματίστηκε, διεύρυνε τα όρια, λάνσαρε νέα ηχητικά trends και εντέλει έδωσε στο hip hip ανάσα ζωής -ο ήχος του Graduation και των επόμενων 2 δίσκων που θα κυκλοφορούσε έχει επηρεάσει λιγότερο η περισσότερο, άμεσα η έμμεσα, τη συντριπτική πλειονότητα όσων ράπερς εμφανίστηκαν από εκείνη την εποχή και μετά.
Σήμερα το hip hop όχι μόνο δεν έχει πεθάνει, αλλά είναι το κατ' εξοχήν είδος που εξελίσσεται ραγδαία και βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του μουσικόφιλου κοινού. Και αν υπάρχει ένας άνθρωπος στον οποίον το χρωστάει περισσότερο από κάθε άλλον, αυτός είναι ο Kanye West.




-  Πάνε πια 8 χρόνια από όταν ο Michael Jackson πέθανε στην έπαυλή του στο Λος Άντζελες, μόλις στα 50 του -πυροδοτώντας παγκόσμιο πένθος στους μουσικόφιλους, αλλά και μια πολύπλοκη δικαστική υπόθεση, στο στόχαστρο της οποίας βρέθηκε ο προσωπικός του γιατρός.
Το Twitter του, ωστόσο, παραμένει ζωντανό και αυτές τις μέρες μάλιστα προξένησε πολλές απορίες στους απανταχού fans, καθώς οι υπεύθυνοι πόσταραν ένα teaser βίντεο για κάποια άγνωστη κυκλοφορία ονόματι Scream.
Το σκηνικό εμπλουτίστηκε μάλιστα με μερικά πόστερ που κυκλοφόρησαν στη Γερμανία, στα οποία το Scream προσδιοριζόταν ως άλμπουμ του Michael Jackson, με επίσημη ημερομηνία έκδοσης την 29η του Σεπτέμβρη.
Πολλοί πιθανολόγησαν λοιπόν ότι θα είναι το 3ο μεταθανάτιο άλμπουμ του δημοφιλή σταρ, καθώς έχουν ήδη υπάρξει άλλα 2 τέτοια, γεμάτα με αδημοσίευτο υλικό που δουλεύτηκε σε τελική μορφή από διάφορους παραγωγούς: το Michael του 2010 (Η.Π.Α. #3, Βρετανία #4, Αυστραλία #10, Γαλλία #4, Καναδάς #2, Γερμανία #1) και το Xscape του 2014 (Η.Π.Α. #2, Βρετανία #1, Αυστραλία #2, Γαλλία #1, Καναδάς #3, Γερμανία #2).
Ωστόσο η αλήθεια αποδείχθηκε πιο πεζή: το Scream δεν θα είναι παρά μια συλλογή επικεντρωμένη στις πιο χορευτικές επιτυχίες του Βασιλιά της Ποπ, με τον τίτλο του να κλείνει απλά το μάτι στο επικείμενο Halloween.
Δεν θα περιέχει λοιπόν τίποτα το ακυκλοφόρητο, παρά μόνο ένα mash-up φτιαγμένο από τον White Panada ονόματι "Blood On The Dance Floor X Dangerous", στο οποίο γίνεται συρραφή από τα "Blood Οn Τhe Dance Floor", "Dangerous", "Τhis Place Hotel", "Leave Me Alone" και "Is It Scary".

-  Δεν μας τα είπαν καλά οι Metallica στο τελευταίο δισκογραφικό ραντεβού, παρά τα αλλεπάλληλα νούμερο 1 που χτύπησε το Hardwired... Τo Self-Destruct στις μεγάλες μουσικές αγορές του πλανήτη (βασικά μόνο η Βρετανία «αντιστάθηκε», όπου έμειναν στο ...#2). Παραμένουν όμως μια πολύ αγαπητή μπάντα, τόσο για τα εκρηκτικά τους live, όσο και για τις δισκάρες του παρελθόντος.
Μία από τις τελευταίες είναι βέβαια και το πολλές φορές δοξασμένο Master Of Puppets του 1986 (Η.Π.Α. #29, Βρετανία #41), ένας πραγματικά σπουδαίος δίσκος, πέρα από είδη και προτιμήσεις.
Το άλμπουμ αυτό, λοιπόν, οι Metallica αποφάσισαν να το τιμήσουν με ένα επετειακό box set, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου από τη δική τους εταιρία, Blackened Recordings. Και οι οπαδοί ανυπομονούν ήδη, με τα όσα ανακοινώθηκε πως θα περιέχει.

Πιο συγκεκριμένα, προσφέρεται ο ορίτζιναλ δίσκος με νέο mastering, θα υπάρχουν όμως και πλήθος ακυκλοφόρητων ηχογραφήσεων -τόσο demos και live αποτυπώσεις, όσο και ανολοκλήρωτες μίξεις- καθώς και 28σελιδο booklet. Για όσους δε διαλέξουν την περιορισμένων αντιτύπων deluxe έκδοση του box set, θα υπάρχει βιβλίο 108 σελίδων, γεμάτο αδημοσίευτες μέχρι σήμερα φωτογραφίες, τους στίχους του δίσκου γραμμένους με το χέρι και άγνωστες συνεντεύξεις των Metallica σχετικές με το άλμπουμ και την εποχή του.
H μπάντα ανακοίνωσε παράλληλα και εκτενή ευρωπαϊκή περιοδεία, η οποία ξεκίνησε χθες από το Ziggo Dome του Άμστερνταμ και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2018 στο Ελσίνκι.


ΝΕΟΙ ΔΙΣΚΟΙ
-  Alvvays – Antisocialities

Indie pop αρτιότητα από το group που  αναβιώνει τα 90s!

-  Living Colour – Shade

Τόσα χρόνια μετά επιστρέφει το διαφορετικό  hard rock group.

-  Mount Kimbie – Love what survives

Χορευτικοί και ηλεκτρονικοί στον νέο δίσκο.

-  Deerhoof – Mountain moves

 Από το San Francisco  οι indie rockers  στο 14ο album!

-  Robin  Schultz Uncovered

Νέα δουλειά για τον γερμανό  dj και παραγωγό.

-  Rostam Half light

 Προσωπική δουλειά για το μέλος των Vampire Weekend

- Zola Jesus – Okovi

Η νέα dark ιέρεια σε   solo δίσκο.

-  Nothing But Thieves – Broken machine

Ο δεύτερος δίσκος της  alternative rock μπάντας από το Essex.

-  Sparks – Hippopotamus

Οι παλαίμαχοι του new wave στον αστείου τίτλου νέο δίσκο!

-  The National – Sleep well beast

Δεν ξεφεύγουν από τα στερεότυπά τους , όμως παραμένουν στο παιχνίδι της ποιότητας!

-  Tori Amos Native invader

Τόσα χρόνια δισκογραφίας και η φωνή της δεν έχει αλλάξει καθόλου!

-  The Waterboys – Out of the blue

Ο Mike Scott αλλάζει τον ήχιο και μάλλον κερδίζει τις εντυπώσεις!

NEW RELEASES SINGLES – TRACKS
-  Squeeze – Innocence in paradise

- Charlotte Gainsbourg – Rest

-  Sam Smith – Too good at goodbyes

- Crooked Colours – I hope you get it

- Leisure – money

- Calvin harris – Hard to love

-  Foo Fighters – The line

-  Nadine – Go to work

- Evanescence – Imperfection



Single of the week
-  St . Vincent- Los Ageless

Όσο μεγαλώνει μας εκπλήσσει και περισσότερο!


-->

No comments: