Monday, September 9, 2019

9 - 9 -2019 : Η μουσική επικαιρότητα - κυκλοφορίες της εβδομάδας


-  Αναπάντεχος και εντελώς ξαφνικός ήταν ο θάνατος του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, που γνωστοποιήθηκε το ξημέρωμα της Δευτέρας  από την οικογένειά του.
Ο αγαπητός στο πανελλήνιο τραγουδοποιός βρισκόταν τις τελευταίες μέρες στο εξοχικό του στον Πτελεό της Μαγνησίας -τόπο ευρύτερης καταγωγής του, αφού γεννήθηκε στον Βόλο- όπου και αισθάνθηκε έντονη δυσφορία τα ξημερώματα της Δευτέρας. Αμέσως μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, όπου όμως άφησε την τελευταία του πνοή.
Η αιτία θανάτου φαίνεται να είναι η καρδιακή προσβολή. Αναμένεται όμως η επίσημη ανακοίνωση του νοσοκομείου.
Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήταν 63 ετών και βρισκόταν αυτό το διάστημα σε περιοδεία ανά την Ελλάδα με τον Νίκο Πορτοκάλογλου, μεταφέροντας στην επαρχία το κοινό, χειμερινό τους πρόγραμμα στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Τελευταία τους εμφάνιση ήταν την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη» στον Βόλο. 
Αυτό σημαίνει ασφαλώς ότι ακυρώνεται η αυριανή συναυλία τους στο Ηρώδειο, η οποία θα γινόταν για την ενίσχυση της ένωσης Μαζί Για Το Παιδί. Ήδη, μάλιστα, η διοργάνωση εξέφρασε τα θερμά της συλλυπητήρια και ειδοποίησε το κοινό που είχε αγοράσει εισιτήρια ότι, αν επιθυμεί, μπορεί να τα εξαργυρώσει. Ό,τι δεν εξαργυρωθεί, ωστόσο, θα θεωρηθεί ως συνδρομή στο έργο της Ένωσης.

- Υπήρξε η πιο συζητημένη μουσική δίκη των τελευταίων χρόνων, λαμβάνοντας μεγάλη
δημοσιότητα ακόμα και στα πολύ mainstream μέσα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ενώ όμως όλοι νομίζαμε ότι είχε κριθεί οριστικά πίσω στο 2016, σχετικές εξελίξεις συνεχίζουν να τρέχουν.
Ο λόγος για την προσφυγή των κληρονόμων του Randy "California" Wolfe ενάντια στους Led Zeppelin, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι ξεσήκωσαν το εναρκτήριο riff του θρυλικού "Stairway To Heaven" από το instrumentan "Taurus" των Spirit (1968). Στο δικαστήριο ακούστηκαν μάλιστα σκληρά λόγια, με τους κατήγορους να αποκαλούν τον Jimmy Page «υποτιθέμενο» συνθέτη, ακόμα και «session μουσικό», προξενώντας την οργισμένη αντίδρασή του. Ακόμα και ο δικαστής Gary Klausner έχασε μάλιστα την υπομονή του με τον δικηγόρο Francis Malofiy, κάνοντάς του αυστηρή σύσταση σε κάποιο σημείο, να σταματήσει να ρωτάει τον Page άσχετα
πράγματα.
Τον Ιούνιο του 2016, πάντως, το σώμα των ενόρκων αποφάνθηκε ότι οι Led Zeppelin ήταν αθώοι, καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία δεν αποδείκνυαν κάποια κλεψιά από μέρους τους.  
Πρόσφατα, ωστόσο, οι δαιμόνιοι δικηγόροι των κληρονόμων του Randy California πέτυχαν να εκμεταλλευτούν ορισμένες λεπτομέρειες, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί δικαστική απόφαση να ξανανοίξει η υπόθεση. Οι λοβιτούρες όμως αυτές προξένησαν τη δυσφορία του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Η.Π.Α., το οποίο παρενέβη και επισήμως, παίρνοντας το μέρος των Led Zeppelin, καθώς θεωρεί οριστική τη δικαίωσή τους στη δίκη του 2016 και δεν βλέπει κάποια παρατυπία στις λεπτομέρειες. 
Παρά ταύτα, δεν μπορεί να εμποδίσει τη νέα δικάσιμο, η οποία ορίστηκε για τις 23 Σεπτεμβρίου, σε
δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο. Πολλοί θεωρούν, πάντως, ότι μια τόσο βαρυσήμαντη παρέμβαση, θα έχει ως αποτέλεσμα να μπει οριστική τελεία στην όλη υπόθεση.

- Πολλοί οι θρύλοι γύρω από τη δράση των Beatles, αλλά τα του δίσκου Abbey Road (Βρετανία #1, Η.Π.Α. #1, Αυστραλία #1, Καναδάς #1, Δυτική Γερμανία #1, Ιαπωνία #3) έχουν πάντα πρωτοκλασάτη θέση ανάμεσά τους: λίγο η περίφημη φωτογραφία, που έχει έκτοτε αναπαραχθεί από πλήθος επώνυμων και ανώνυμων, λίγο η θεωρία συνωμοσίας γύρω από τον Paul McCartney, λίγο το ότι ήταν τα τελευταία sessions στα οποία τα 4 Σκαθάρια βρέθηκαν μαζί, όλα έχουν συμβάλλει σε μια φήμη η οποία παραμένει αγέραστη.

Φέτος το Abbey Road συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής και η επέτειος πρόκειται να εορταστεί με μια σούπερ επανέκδοση, που υπόσχεται κάμποσα καλούδια στους fans. Ένα μάλιστα από αυτά, δίνεται και ως promo για τα όσα έρχονται: πρόκειται για μια ακυκλοφόρητη demo ηχογράφηση του "Something" από τα sessions του 1969.
Όπως μαθαίνουμε, η ακυκλοφόρητη αυτή version του "Something" θα είναι μόλις ένα από τα συνολικά 23 bonus κομμάτια που θα περιληφθούν στην επανέκδοση. Αν και θα υπάρξουν και απλούστερες εκδοχές της, η super deluxe έκδοση προβλέπεται να απλωθεί σε 4 CD, περιλαμβάνοντας και μια ολότελα νέα stereo μίξη του αρχικού άλμπουμ δια χειρός Giles Martin -γιου του παραγωγού George Martin, ο οποίος δεν βρίσκεται πια εν ζωή.
Μαζί με όλα αυτά, θα μπει και ένα βιβλίο 100 σελίδων με πρόλογο του Paul McCartney, εισαγωγή από τον Giles Martin, ένα άρθρο ιστορικής φύσης από τον Kevin Howlett και ένα κείμενο του δημοσιογράφου David Hepworth γύρω από τη διαχρονικότητα και την επίδραση του Abbey Road. 

Η εορταστική επανέκδοση θα κυκλοφορήσει από την Apple Corps στις 27 Σεπτεμβρίου, σε διεθνή διανομή από την Universal. 

- Ο Δεκέμβριος του 2018 βρήκε τον Roger Waters να κλείνει 18 μήνες στον δρόμο, ολοκληρώνοντας το εγχείρημα-μαμούθ της Us + Them περιοδείας, με την οποία και γύρισε τον πλανήτη, δίνοντας 150 συναυλίες.
Ακολουθώντας κι αυτός τα πρόσφατα χνάρια των Nick Cave & The Bad Seeds και των Cure, είχε μαζί του κινηματογραφικό συνεργείο, ώστε να προκύψει μια συναυλιακή ταινία. Και τώρα, αφού είδαμε το πρώτο επίσημο trailer νωρίτερα το καλοκαίρι, τη σκυτάλη του promo αναλαμβάνει ένα επίσημο κλιπ με απόσπασμα από το "Us And Them" -τραγούδι βέβαια από το περίφημο άλμπουμ των Pink Floyd The Dark Side Of The Moon (1973).
Η ταινία Us + Them είναι συν-σκηνοθετημένη από τον Sean Evans και τον ίδιο τον Waters και επικεντρώνει σε υλικό από τις 4 βραδιές του κάποτε ηγέτη των Pink Floyd στο Ziggo Dome του Άμστερνταμ (Ολλανδία), τον Ιούνιο του 2018.

Το φιλμ θα βγει στα βρετανικά σινεμά μόνο για 2 προβολές, στις 2 και 6 Οκτωβρίου, με τα εισιτήρια ήδη να προπωλούνται. Ακολούθως, βέβαια, θα πάρει την οδό έκδοσής του σε DVD. 
«Δεν είναι ένα στάνταρ ροκ εν ρολ θέαμα», τόνισε ο Waters, «όποιος περιμένει κάτι τέτοιο, θα κλάψει. Αντιθέτως, πρόκειται για ένα κάλεσμα σε δράση, τώρα που ο Homo Sapiens βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι και καλείται να δει τι θα κάνει με το μέλλον του πλανήτη μας, αν θα προβεί σε ενέργειες ή αν θα παραμείνει "Comfortably Numb"».

- Το αεροπλάνο που πήρε η Patsy Cline στο Kansas City πίσω στο 1963 για να πάει πίσω στο σπίτι της στο Winchester της Βιρτζίνια μετά από μια φιλανθρωπική συναυλία, δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του. Αντιθέτως, έπεσε λόγω κακοκαιρίας στα περίχωρα του Camden στο Τενεσί, σκοτώνοντας τόσο την ίδια, όσο και τους συνεπιβάτες της.
Παρότι ήταν μόλις 30 ετών τότε, η Patsy Cline είχε πετύχει να γίνει μία μεγάλη σταρ της μουσικής country -και έμελλε να καταστεί σημείο αναφοράς για πολλές νεότερες ερμηνεύτριες μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν. Ο μύθος της, μάλιστα, πέρασε και στον κινηματογράφο μέσω βιογραφιών, με την πιο διάσημη να είναι το Sweet Dreams του Karel Reisz (1985), όπου την ενσάρκωσε η Jessica Lange. 
Πέντε χρόνια πριν (1980), ωστόσο, είχε γυρίσει και ο Michael Apted το φιλμ Coal Miner's Daughter, εξιστορώντας τη ζωή μίας ακόμα μεγάλης κυρίας της country, της Loretta Lynn. Καθώς η Lynn ήταν πολύ φίλη με την Cline, η Beverly D'Angelo ανέλαβε να παίξει την τελευταία -ερμηνεύοντας μάλιστα η ίδια τα τραγούδια της.
Σε αυτήν ακριβώς τη φιλία εδράζεται λοιπόν τώρα μια νέα κινηματογραφική απόπειρα: λέγεται Patsy Αnd Loretta, τη σκηνοθετεί η Callie Khourie και στον σύνδεσμο παρακάτω μπορείτε να δείτε το πρώτο επίσημο trailer. 
«Πόσο αγαπούσα την Patsy», θυμάται η 87χρονη (πλέον) Lynn, «έσπασε η καρδιά μου όταν τη χάσαμε. Διασκεδάζαμε τόσο πολύ οι δυο μας, κάθε που βρισκόμασταν μαζί».
Τον ρόλο της Patsy Cline πήρε η Megan Hilty, ενώ τη Loretta Lynn θα παίξει η Jessie Mueller. Η ταινία θα βγει στα σινεμά στις 19 Οκτωβρίου.

NEW ALBUMS
-  Bat for LashesLost girls


Η αγαπημένη Natasha επιστρέφει με πολλές 80s επιρροές!

- Chrissie Hynde -Valve bone woe

Η φωνή των Pretenders στον jazz προσωπικό της δίσκο!

- LEpeeDiabolique

Συνεργασίες από τη Γαλλία που παραπέμπουν στον ήχο των 60ς!

- Iggy popFree

Στον 18 όγδοο προσωπικό τoυ ο 72 χρονος  πια Iggy!

-  Tinariwen – Amadjar

Blues  rock από την Σαχάρα!

-  MUNASaves the world

Το  αντίπαλο δέος των  ΗΑΙΜ στο δεύτερο album.

- Frankie Cosmos -Close  it quietly

Τέταρτο  studio album για την Greta klyne.

- KindnessSomething like a war

Η επιστροφή του  dj -παραγωγού με πολλες συμμετοχές!



NEW RELEASES SINGLES – TRACKS
- Capitol -  In ceremony

- Calm – Secret shame

- Trentemoller - Try a little

- Courteeners - Heavy jacket

- Foals – The runner

- Grimes &Io – Violence

- Mystery jets – History has its eyes on you

- Editors -  Black gold

- Miles Kane- Blam it on  the summertime

- Lust on Youth – Insignificant

-  Alessia Cara - October


Single of the week
- M83 – Temple of sorrow

Ατμοσφαιρικό και κινηματογραφικό από τον επερχόμενο νέο δίσκο!


No comments: