Monday, September 16, 2019

16- 9 – 2019 : Πλήθος νέων δίσκων και τραγουδιών

-->
-  Bομβαρδιζόμαστε τελευταία με δημοσιεύματα για την k-pop της Άπω Ανατολής, την οποία ο αγγλοσαξονικός Τύπος (δείχνει να) σπρώχνει ως «next big thing». Αλλά φαίνεται ότι ήρθε η ώρα και για το ...j-metal να διαβεί τα σύνορα της χώρας παραγωγής του.

Ο λόγος βέβαια για το γιαπωνέζικο metal, το οποίο έχει λάβει μια απροσδόκητη όσο και αμφιλεγόμενη δημοσιότητα χάρη στη δράση του συγκροτήματος Babymetal -το οποίο μπλέκει το heavy metal με τη γιαπωνέζικη ποπ, εκπροσωπώντας ένα υποείδος που στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ονομάζουν «kawaii metal». Το τελευταίο τους άλμπουμ Metal Resistance (2016) έφερε το γκρουπ στο #2 της Ιαπωνίας, αλλά σημείωσε και εντυπωσιακές επιδόσεις στις βασικές για τη μουσική διεθνείς αγορές: #39 στις Η.Π.Α., #15 στη Βρετανία, #7 στην Αυστραλία, #108 στη Γαλλία, #74 στον Καναδά, #36 στη Γερμανία. Τον Οκτώβριο μάλιστα βγαίνει και ο νέος τους δίσκος Metal Galaxy και πολλοί είναι όσοι αναμένουν ακόμα μεγαλύτερα διεθνή «σκορ».
Φαίνεται όμως ότι το ρεύμα είναι γενικότερο, αν κρίνουμε από την απόφαση να στηθεί το πρώτο στην ιστορία Φεστιβάλ Γιαπωνέζικου Metal με έδρα όχι την Ιαπωνία ή κάποια άλλη χώρα της περιοχής, αλλά το Λονδίνο. 
Το Metal Matsuri -όπως θα ονομάζεται- θα διεξαχθεί στο O2 Academy του Islington, προορίζεται μάλιστα να είναι διήμερο (4 και 5 Οκτωβρίου), φιλοξενώντας 10 συνολικά μπάντες από την Ιαπωνία. Headliners της 1ης ημέρας θα είναι οι (εικονιζόμενες) Mary's Blood, μπάντα με 10ετή δράση και power metal ήχο, ενώ στη 2η μέρα πρωταγωνιστούν οι Unlucky Morpheus, γκρουπ με μελωδικές speed metal συμπάθειες, οι οποίοι έχουν μια ήδη ογκώδη δισκογραφία (14 άλμπουμ).


- Με συγκίνηση αντέδρασε ο indie κόσμος στην είδηση για τον αναπάντεχο θάνατο του Καλιφορνέζου τραγουδοποιού Daniel Johnston, μιας μορφής βασανισμένης από τη σχιζοφρένεια και τη διπολική διαταραχή, που όμως αποτιμήθηκε ως σημαντική για τη lo-fi αισθητική. 
Καταγόμενος από το Σακραμέντο της Καλιφόρνια, ο Johnston πρωτοβρήκε κοινό όσο δούλευε υπάλληλος στα McDonalds στο Austin του Τέξας, κατά τη δεκαετία του 1980, μοιράζοντας κασέτες με τις δημιουργίες του -πρώτη ανάμεσά τους ήταν το Songs Of Pain (1981). Τη φήμη του θα εκτόξευε το 1992 ο Kurt Cobain, χάρη σε δημόσιες εμφανίσεις με ένα μπλουζάκι με το εξώφυλλο του άλμπουμ Hi, How Are You (1983).
Ο Johnston είχε ανακοινώσει ότι αποσύρεται από τα μουσικά πράγματα πίσω στο 2017, επικαλούμενος ζητήματα υγείας. Τελευταία του δισκογραφική εμφάνιση ήταν το άλμπουμ Beam Me Up! (2010).
Την είδηση του θανάτου του Johnston μετέφερε στην αμερικάνικη εφημερίδα The Austin Chronicle ο πρώην μάνατζέρ του Jeff Tartakov, επιβεβαιώνοντας ότι ο Daniel Johnston πέθανε από καρδιακή προσβολή. Ήταν 58 ετών. 

- Αέναα αγαπητοί στην Ελλάδα, οι Editors ανανέωσαν τους δεσμούς πίστης με το εγχώριο κοινό πέρυσι το καλοκαίρι, στα πλαίσια του Ejekt Festival 2018 . Ούτε και δισκογραφικά λείπουν, όμως, αφού μέσα στη χρονιά
έδωσαν το παρών με το άλμπουμ The Blanck Mass Sessions -μια νέα εκδοχή δηλαδή του Violence (2018), πιο ηλεκτρονική, δια χειρός του Blanck Mass (κατά κόσμον Benjamin John Power) των Fuck Buttons.
Τώρα, η παρέα του Tom Smith ξαναχτυπά με το ολοκαίνουριο τραγούδι "Black Gold", το οποίο μπορείτε να ακούσετε στον σύνδεσμο στο τέλος της είδησης. 
Το Black Gold είναι σε παραγωγή του Garrett "Jacknife" Lee και προλογίζει μια ομώνυμη, best of συλλογή, η οποία πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 25 Οκτωβρίου από την Play It Again Sam.
«Συζητούσαμε για ένα best of εδώ και 3 περίπου χρόνια», αποκάλυψε ο Tom Smith, «αλλά ποτέ δεν νιώθαμε ότι ήταν κατάλληλη στιγμή».
Η νέα συλλογή θα δώσει την αφορμή για μία ακόμα περιοδεία, με best of setlist φυσικά, που θα ξαναφέρει τους Editors στην Ελλάδα. Όπως ανακοίνωσαν επισήμως, θα δώσουν 2 συναυλίες στη χώρα μας, μία στη Θεσσαλονίκη (Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020, στο Principal) και μία στην Αθήνα (Σάββατο 28 Μαρτίου 2020, στο Γήπεδο Tae Kwon Do). Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκίνησε χθες Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι.
Στην πρώτη φάση της προπώλησης, τα εισιτήρια και για την Αθήνα και για τη Θεσσαλονίκη πωλούνται στην early bird τιμή των 29 ευρώ. 

- Υπήρξε η πιο συζητημένη μουσική δίκη των τελευταίων χρόνων, λαμβάνοντας μεγάλη
δημοσιότητα ακόμα και στα πολύ mainstream μέσα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ενώ όμως όλοι νομίζαμε ότι είχε κριθεί οριστικά πίσω στο 2016, σχετικές εξελίξεις συνεχίζουν να τρέχουν.
Ο λόγος για την προσφυγή των κληρονόμων του Randy "California" Wolfe ενάντια στους Led Zeppelin, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι ξεσήκωσαν το εναρκτήριο riff του θρυλικού "Stairway To Heaven" από το instrumentan "Taurus" των Spirit (1968). Στο δικαστήριο ακούστηκαν μάλιστα σκληρά λόγια, με τους κατήγορους να αποκαλούν τον Jimmy Page «υποτιθέμενο» συνθέτη, ακόμα και «session μουσικό», προξενώντας την οργισμένη αντίδρασή του. Ακόμα και ο δικαστής Gary Klausner έχασε μάλιστα την υπομονή του με τον δικηγόρο Francis Malofiy, κάνοντάς του αυστηρή σύσταση σε κάποιο σημείο, να σταματήσει να ρωτάει τον Page άσχετα πράγματα.
Τον Ιούνιο του 2016, πάντως, το σώμα των ενόρκων αποφάνθηκε ότι οι Led Zeppelin ήταν αθώοι, καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία δεν αποδείκνυαν κάποια κλεψιά από μέρους τους.  
Πρόσφατα, ωστόσο, οι δαιμόνιοι δικηγόροι των κληρονόμων του Randy California πέτυχαν να εκμεταλλευτούν ορισμένες λεπτομέρειες, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί δικαστική απόφαση να ξανανοίξει η υπόθεση. Οι λοβιτούρες όμως αυτές προξένησαν τη δυσφορία του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Η.Π.Α., το οποίο παρενέβη και επισήμως, παίρνοντας το μέρος των Led Zeppelin, καθώς θεωρεί οριστική τη δικαίωσή τους στη δίκη του 2016 και δεν βλέπει κάποια παρατυπία στις λεπτομέρειες. 

Παρά ταύτα, δεν μπορεί να εμποδίσει τη νέα δικάσιμο, η οποία ορίστηκε για τις 23 Σεπτεμβρίου, σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο. Πολλοί θεωρούν, πάντως, ότι μια τόσο βαρυσήμαντη παρέμβαση, θα έχει ως

NEW ALBUMS
-  Devendra BanhartMA

Ενδέκατος δίσκος για τον Αμερικανο με καταγωγή από Βενεζουέλα κοντά στις πρώτες του ηχογραφήσεις!

- Belle & Sebastian – Days of the Bagnold summer

Αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου το soundtrack  της Βρετανικής ταινίας.

- Gruff RhysPang!

Στα Ουαλικά και με διάλεκτο της Νοτίου Αφρικής ο νέος από την φωνή των  Super furry Animals.

- Metronomy – Metronomy forever

Έκτος για τους indie  της synth pop.

- (Sandy) Alex G – House of sugar

Ένατη δουλειά για τον Αμερικάνο του lo fi.

- Twin Peaks -  Lookout low

Garage rock  από Σικάγο  στον τέταρτο δίσκο!

- Chelsea Wolfe -Birth of violence

Η dark συνδυάζεται εδώ με την φολκ.

- Sam  Fender – Hypersonic missiles

Το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο του εξαιρετικού νεαρού με επιρροές από Springsteen και Brandon Flowers.

- Charli XCXCharli

Με πολλές εμπορικές συνεργασίες η πανέξυπνη διαφορετικη ποπ σταρ!

- PixiesBeneath the eyrie

 Αξιοπρεπέστατη δουλειά για την δεύτερη περίοδό τους!

- Alex CameronMiami memory

Τρίτος δίσκος για  τον  Αυστραλό τραγουδοποιό.

- KazuAdult baby

Προσωπικός από την φωνή των Blonde redhead

- Emeli SandeReal life

Άλλη μιααξιόλογη δουλειά για την pop soul τραγουδίστρια.

- Mike Patton & Jean Claude Vannier

 Συνεργασία έκπληξη του δαιμόνιου Patton!

- Jenny Hval - The practice of love

Το ξωτικό της dream pop εισβαλλει ξανά!


NEW RELEASES SINGLES – TRACKS
- The Who – Ball and chain

- Noel Gallagher’s Flying Birds - A dream is all I need to get by

- Thurston Moore – Leave  me alone

- Rex Orange County – 1010

- Halsey – Graveyard

- Do Nothing – Gangs

- Phoebe Green – Easy peeler

-  Allah Las - Polaronion

- Scuba Dvala-  Mumble

- Tindersticks – The Amputees

- Mando Diao – Long long way

- Kim Gordon – Air BnB

- Pet Shop Boys feat. Years &Years – Dreamland

- Greta Van Fleet – Always there

- Supergrass – Next to you

- FKA Twigs feat Future – Holy terrain

- STRFKR – Fantasy

- Moon  Duo – Eternal shore

- Ariana Grande,Miley Cyrus ,LanaDel rey – Don’t call me angel

Single of the week

- Angel Olsen – Lark

Άλλη μια νεράιδα στο νέο album!




No comments: