Tuesday, February 5, 2019

4 – 2– 2019 : Οι μουσικές της εβδομάδας: Δίσκοι - Τραγούδια - Νέα


- Το περιοδικό Metal Hammer δεν χρειάζεται βεβαίως συστάσεις, καθώς είναι από τα πλέον ιστορικά μουσικά έντυπα στην Ελλάδα, αλλά και ένα από τα λίγα τα οποία συνεχίζουν να βγαίνουν σε αυτές τις δύσκολες για το χαρτί εποχές. 
Το περιοδικό «χτυπά» τώρα με την έκδοση ενός βιβλίου 290 σελίδων, αφιερωμένο στους καθοριστικούς εκείνους δίσκους που έχτισαν το χέβι μέταλ μέσα στα χρόνια. Λέγεται 50 Classic Metal Albums Μέσα από τα Λόγια των Δημιουργών τους και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τους Iron Maiden, τον Ozzy Osbourne, τους Manowar και τους Celtic Frost να σχολιάζουν οι ίδιοι τις επιλεγμένες ηχογραφήσεις-κλειδιά, εστιάζοντας σε άγνωστες λεπτομέρειες ή/και περιστατικά.
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στο κοινό αυτό το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, στο Remedy Live Stage (Κουντουριώτου 9 στο Νέο Ηράκλειο, στις 22.00). 

-  Η εισπρακτική επιτυχία του Bohemian Rhapsody και οι υποψηφιότητες που κέρδισε στα φετινά Όσκαρ, σημαίνει ότι -ευτυχώς ή δυστυχώς- θα δούμε πολλές μουσικές βιογραφίες στο επόμενο διάστημα.
Ανάμεσά τους, όπως πρόσφατα αποκάλυψε το Variety, σχεδιάζεται μια φιλόδοξη ταινία για τον David Bowie: θα λέγεται Stardust και θα εστιάζει στο πρώτο του ταξίδι στην Αμερική (1971) και στη δημιουργία της περίφημης Ziggy Stardust περσόνας. Σκηνοθέτης θα είναι ο Βρετανός Gabriel Range -γνωστός για το Death Of A President (2005)- ενώ τον Δούκα θα αναλάβει να παίξει ο Νοτιοαφρικανός ηθοποιός Johnny Flynn.
Ο 35χρονος Flynn έγινε γνωστός το 2016 από την τηλεοπτική σειρά Lovesick, περνώντας επιτυχώς και από την κινηματογραφική οθόνη το 2017, συμπρωταγωνιστώντας στο ψυχολογικό θρίλερ Beast του Michael Pearce. Παράλληλα, έχει και τη δική του μουσική καριέρα, ηγούμενος του indie folk συγκροτήματος Johnny Flynn & The Sussex Wit, που γνώρισαν κάποιο hype πίσω στο 2013, όταν το 5ο τους άλμπουμ Country Mile έφτασε στο #58 των βρετανικών charts -τελευταία τους παρουσία στη δισκογραφία, ήταν το περσινό άλμπουμ Live At The Roundhouse. Η παραγωγή ανακοίνωσε επίσης την Jena Malone για τον ρόλο της Angie Brown, πρώτης συζύγου του David Bowie.
Τα σχέδια είναι λοιπόν φιλόδοξα και τα γυρίσματα έχουν ήδη οριστεί για το καλοκαίρι, όμως εμφανίζεται τώρα ένα μεγάλο εμπόδιο: ο σκηνοθέτης Duncan Jones, γιος του David Bowie, άδειασε την ταινία μέσω Twitter, γράφοντας ότι κανένας δεν έχει πάρει δικαιώματα για καμία βιογραφία. «Δεν λέω βέβαια ότι δεν θα συμβεί», διευκρινίζει, «λέω όμως ότι, ως έχουν τα πράγματα, δεν θα περιέχει καθόλου μουσική του πατέρα μου. Αν τώρα το κοινό θελήσει να δει μια βιογραφία του χωρίς τη μουσική του και χωρίς τις ευχές της οικογένειάς του, είναι δικό τους θέμα».

- Κάμποσα νέα ονόματα ανακοίνωσε το Release Athens 2019 για το φετινό συναυλιακό καλοκαίρι, αρχίζοντας σιγά-σιγά να «γεμίζει» της ημερομηνίες των μεγάλων εναλλακτικών headliners. 
H μέρα λοιπόν του Iggy Pop (Σάββατο 8 Ιουνίου, Πλατεία Νερού) θα ξαναφέρει στην Αθήνα τους James, μία μπάντα που στα μέρη μας είναι σταθερά αγαπημένη. Η παρέα του Tim Booth περιοδεύει αυτό το διάστημα για τον περσινό της δίσκο Living In Extraordinary Times, που την έστειλε στο #6 των βρετανικών charts. Μία μέρα νωρίτερα, στο μεταξύ, θα περάσουν και για μεμονωμένη συναυλία από τη Θεσσαλονίκη -θα παίξουν στο Fix Factory Of Sound Open Air.
Νωρίτερα, στο μεταξύ, θα δούμε στην Πλατεία Νερού ένα νέο όνομα από την indie Βρετανία του σήμερα: τους Shame, οι οποίοι συζητήθηκαν
ιδιαίτερα μέσα στο 2018 για το άλμπουμ Songs Of Praise , δουλειά που τους έφερε στο #32 των βρετανικών charts. 
Η μέρα τώρα των
New Order (Κυριακή 16 Ιουνίου, Πλατεία Νερού), θα πλαισιωθεί από τον Johnny Marr, τον θρυλικό δηλαδή κιθαρίστα -και συνιδρυτή- των Smiths. Ο Marr θα έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, περιοδεύοντας για το άλμπουμ Call The Comet του 2018, δίσκο που σκαρφάλωσε ως το #7 της Βρετανίας.

- Το Rock In Athens '85 πέρασε στην εγχώρια μουσική ιστορία, δημιουργώντας έναν μύθο που ακόμα καλά κρατεί, τόσο ανάμεσα σε όσους έζησαν τότε το συναυλιακό διήμερο στο Καλλιμάρμαρο (στήθηκε στο πλαίσιο της Αθήνας - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης), όσο και στους νεότερους, που έμαθαν αργότερα για την εμφάνιση των Clash και τη ...φούστα του Martin Gore των Depeche Mode, αλλά και για τις αντιδράσεις του συντηρητικού Τύπου.
Τα τότε δρώμενα γίνονται τώρα βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στο Περιθώριο, υπό τον τίτλο Rock In Athens '85: Φωτογραφικές Αποτυπώσεις ενός Ηχητικού Μύθου. Με πλούσιο (ασπρόμαυρο) φωτογραφικό υλικό του Γιώργου Τουρκοβασίλη (στον οποίον και χρεώνεται η έκδοση), αλλά και με κείμενα από ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί με διάφορες ιδιότητες. Συμμετέχουν (αλφαβητικά) οι Θανάσης Αντωνίου, Θοδωρής Βλαχάκης, Αργύρης Ζήλος, Παναγιώτης Καλλιγάς, Αλέξης Καλοφωλιάς, Νίκος Κοντογούρης, Λούης Κοντούλης, Ταξιάρχης Λιάσκας, Γιάννης Μπαζός, Γιάννης Παπαϊωάννου, Μιχάλης Πούγουνας, Στυλιανός Τζιρίτας, Νίκος Τριανταφυλλίδης, Ιφιγένεια Τσαντίλη & Αντώνης Φράγκος. 
Για την ιστορία, εκείνο το διήμερο η Αθήνα είδε διεθνή ονόματα ακριβώς τότε που συνέβαιναν, σαν τους προαναφερόμενους Clash και Depeche Mode, αλλά και τους Cure, τους Stranglers, τον Boy George με τους Culture Club, τη Nina Hagen, τους Talk Talk και τους Telephone. 
Το βιβλίο έχει 84 σελίδες και βγήκε σε διαστάσεις λευκώματος. 

NEW ALBUMS
- Beirut – Gallipoli

Πέμπτος δίσκος με έντονο το στοιχείο της indie folk.

- Ian  Brown – Ripples

Δεν κατάφερε να βγάλει με τους  Stone Roses  τον τρίτο, επιστρέφει σε προσωπικούς.

- Broods – Don’t feed the pop monster

Τρίτος ποπ δίσκος για το ντουέτο από την Νέα Ζηλανδία.

- Nina Nesbitt – The sun will come up, the seasons will change.

Τρίτο για την πιτσιρίκα που μεγαλώνεικαι  ωριμάζει.

- White Lies- Five

Το λέει και ο τίτλος: Πέμπτο album new wave alternative.

- Within Temptation – Resist

Έβδομος για το symphonic metal group.

-  Girlpool – What chaos is imaginary

Indie rock from Los Angeles στον τρίτο δίσκο.

- The Specials – Encore

Όγδοος για το ska group , 18 χρόνια μετά…

NEW RELEASES SINGLES – TRACKS
- The Chemical Brothers – Got to keep on

- Good Cop Bad cop – Silk and leather

- Lou Doillon – It’s you feat. Cat power

- Empire of the Sun – Chrysalis

- Cage the Elephant – Ready to let go

- King Gizzard & The Lizard Wizard – Cyboogie

- Andrew Bird – Sisyphus

- Crows – Chain of being

-  Billie Eilish – Bury a friend

- Pete Doherty  & The Puta Madres – Who’s been having you over

- Kakkmaddafakka – Runaway girl


Single of the week
- Interpol – Fine Mess

Νέο τραγούδι που δεν υπάρχει στο καλοκαιρινό album!

No comments: