Tuesday, January 9, 2018

8– 1– 2018

-  Οι  ομοιότητες του "Get Free" με το περίφημο "Creep" των
Radiohead είναι σίγουρες. Τώρα οι Radiohead μηνύουν την Αμερικανίδα σταρ για το θέμα.
Η είδηση πρωτομεταδόθηκε ως φήμη, εν τέλει όμως την επιβεβαίωσε η ίδια η Del Rey, μέσω του επίσημου Twitter της.
Οι ομοιότητες είχαν γίνει αντιληπτές από τους Radiohead εδώ και μήνες, στους οποίους καθώς φαίνεται γίνονταν συνομιλίες με τη Lana Del Rey. Η τελευταία επιμένει ότι δεν είχε ως πηγή έμπνευσης το "Creep", παρά ταύτα, αποδεχόμενη την ομοιότητα, πρότεινε στους Radiohead την παραχώρηση του 40% της πατρότητας του τραγουδιού -και τη σχετική αναγραφή των credits τους δίπλα στο όνομά της και των συνεργατών της Rick Nowels & Kieron Menzies, οι οποίοι φέρονται ως συνδημιουργοί του επίμαχου "Get Free". 
Ωστόσο οι Radiohead επιμένουν σε 100% πατρότητα, με αποτέλεσμα ο διάλογος να καταλήξει σε αδιέξοδο και η υπόθεση να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη.
Το ωραίο, πάντως, είναι ότι και οι Radiohead είχαν φάει μήνυση από τον Albert Hammond όταν κυκλοφόρησαν το "Creep", πίσω στο 1992 -τον πατέρα δηλαδή του γνωστού μας Albert Hammond Jr. των Strokes. Η υπόθεση κουκουλώθηκε γρήγορα καθώς οι Radiohead αποδέχθηκαν τις ομοιότητες με το "The Air That I Breathe", τραγούδι του Hammond από το προσωπικό του άλμπουμ It Never Rains Ιn Southern California (1972), το οποίο διασκεύασαν οι Hollies το 1974, γνωρίζοντας μια μεγάλη παγκόσμια επιτυχία. Έκτοτε, ο Hammond και ο Mike Hazlewood αναγράφονται ως συνδημιουργοί.


-  Πίσω στο μακρινό πια 1965, η μόλις 18 χρονών Isabelle Geneviève Gall κέρδιζε την τότε Eurovision ως ανεπανάληπτη Λολίτα και μούσα του Serge Gainsbourg με το "Poupée De Cire, Poupée De Son", για λογαριασμό του Λουξεμβούργου.
Αν και δεν ήταν το πρώτο τραγούδι για την κόρη της τραγουδίστριας Cécile Berthier και του στιχουργού Robert Gall, ήταν αυτό που την έκανε σταρ και διάσημη σε όλη την Ευρώπη με το καλλιτεχνικό παρατσούκλι France Gall: την έστειλε γραμμή στο #1 της Γαλλίας και στο #3 του Λουξεμβούργου, ενώ της κέρδισε ένα ακόμα #3 στη (Δυτική) Γερμανία, αλλά και το #6 της Ιαπωνίας.
Στην Ελλάδα θα ακουγόταν πολύ ένα ακόμα τραγούδι της, πολύ μεταγενέστερο: το "Ella, Elle L'A" (ναι, αυτό που η Μπέσσυ Αργυράκη διασκεύασε ως "Έλα Ξανά) του 1987, με το οποίο η 40άρα πλέον France Gall κέρδισε το #2 της Γαλλίας και το #1 της (Δυτικής) Γερμανίας.
Στο μεταξύ, όμως, είχε απολαύσει μια σημαντική καριέρα στην πατρίδα της και στην κεντρική Ευρώπη, πράγμα που έκανε ως και το 1997, όταν και αποφάσισε να αποσυρθεί μετά από μια μεγάλη συναυλία στο Olympia του Παρισιού, κυριευμένη από θλίψη για τον θάνατο της κόρης της Pauline, από κυστική ίνωση. Επανεμφανίστηκε ωστόσο το 2015, υπογράφοντας το λιμπρέτο για το μιούζικαλ Résiste, ως φόρο τιμής στον φίλο, μέντορα και σύζυγό της Michel Berger, ο οποίος πέθανε ξαφνικά το 1992 από έμφραγμα. Ο γαλλικός Τύπος ανακοίνωσε χθες τον θάνατό της, στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Παρισιού στο Neuilly-sur-Seine, όπου και νοσηλευόταν τελευταία, δίνοντας πολυετή μάχη με τον καρκίνο (πρώτη διάγνωση το 1992). Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν πέθανε από μια λοίμωξη που δημιουργήθηκε ως επιπλοκή. Ήταν 70 χρονών. 

- Με μια κολοσσιαία μήνυση ύψους 830.000.000 ευρώ βρίσκεται αντιμέτωπο το Spotify, υπόθεση που έχει ιδιαιτέρως πονοκεφαλιάσει τον ιδρυτή του Daniel Ek (τον βλέπετε στη φωτογραφία).
Τη μήνυση κατά της δημοφιλούς πλατφόρμας ψηφιακής διάθεσης μουσικής κατέθεσε η Wixen Music Publishing, εταιρεία που διαχειρίζεται δικαιώματα τραγουδιών του Tom Petty, του Neil Young, της Kim Gordon, της Stevie Nicks και του Dan Auerbach, μεταξύ άλλων καλλιτεχνών. 
Η Wixen Music Publishing ισχυρίζεται ότι το Spotify διαθέτει τραγούδια για τα οποία δεν έχει λάβει τη σχετική άδεια, ούτε και έχει πληρώσει το οφειλόμενο κόμιστρο χρήσης τους. Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής πόση βάση έχουν οι παραπάνω ισχυρισμοί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Spotify κρατά κλειστά τα χαρτιά του, όσο το νομικό του επιτελείο επεξεργάζεται τη μήνυση και ετοιμάζει τις πρώτες του κινήσεις

-  4 χρόνια ζωής θα κλείσει μέσα στο 2018 το "Uptown Funk", καρπός της αμερικανοβρετανικής συνεργασίας μεταξύ του παραγωγού Mark Ronson και του τραγουδιστή Bruno Mars: ένα τραγούδι που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα σούπερ hits που χαρακτήρισαν την τρέχουσα δεκαετία, ευτυχώντας μάλιστα να αρέσει τόσο στο ευρύ κοινό, όσο και στην κριτική.
Το "Uptown Funk" στρογγυλοκάθισε για 14 εβδομάδες στο #1 των εθνικών charts στις Η.Π.Α. κι άλλες 7 σε αυτά της Βρετανίας, ενώ έπιασε επίσης κορυφή στην Αυστραλία, τη Γαλλία και τον Καναδά. Είναι επίσης νούμερο 6 στη λίστα του YouTube με τα βιντεοκλίπ που έχουν τα περισσότερα views. 
Μαζί όμως με τη σαρωτική επιτυχία, έχουν φανεί και τα σύννεφα. Ήδη οι Ronson & Mars ήρθαν σε συμβιβασμό με τους Gap Band, όταν 3 από τα μέλη των τελευταίων πήγαν να κινηθούν νομικά, ισχυριζόμενοι υπερβολικές ομοιότητες με το τραγούδι τους "Oops Up Side Your Head" (1979) -πλέον, αναγράφονται ως συνδημιουργοί.
Κάτι τέτοιο ανοίγει όπως γίνεται κατανοητό έναν χορό εκατομμυρίων δολαρίων και για άλλους μνηστήρες. Η Σέρβα ποπ σταρ Viktorija έχει κι αυτή ισχυριστεί πως τμήμα του τραγουδιού ξεπατικώνει μια δική της επιτυχία με το συγκρότημα Grupa Aska (το "Ulice Mracne Nisu Za Devojke", 1984), χωρίς όμως να έχει κινηθεί δικαστικά, οδό που έχει πάρει το funk group της δεκαετίας του 1980 College, ισχυριζόμενο ομοιότητες με το δικό τους "Young Girls" του 1983. Ανάλογες διεκδικήσεις φέρονται να έχει θέσει επί τάπητος και το αμερικάνικο funk συγκρότημα Zapp, με βάση το "More Bounce Τo Τhe Ounce" (1979).
Και τώρα, οι Ronson και Mars έχουν έναν ακόμα πονοκέφαλο να αντιμετωπίσουν, αφού στα δικαστήρια κατέφυγαν και οι Sequence, σύμφωνα με ρεπορτάζ του TMZ. Οι πιονέροι του χιπ χοπ ήχου ισχυρίζονται ότι το "Uptown Funk" ακούγεται ίδιο κατά σημεία με το δικό τους "Funk You Up" του 1979.

NEW ALBUMS

-  DiJf  Sanders – Java

Jazz εξωτικές αναζητήσεις από τον Βέλγο παραγωγό.

-  Watain – Trident wolf eclipse

Black metal από τη Σουηδία.

-  Sinistro – Sangue cassia

Metal με γυναικεία φωνητικά.

-  Profligate – Somewhere else

Goth industrial ήχος από το νέο τους δίσκο.

NEW RELEASES SINGLES – TRACKS
-  Current Joys – Fear

-  Don Broco – Come out to LA

-  Simple Minds – Magic

-  Feng Suave – Sink into the floor

-  Black Rebel Motorcycle Club – Echo

-  The Men – Maybe I’m crazy

-  Superorganism – Everybody wants to be famous


Single of the week
- Franz Ferdinand – Feel to love go

Το δεύτερο δείγμα από τον νέο δίσκο του Alex.



No comments: