Thursday, June 29, 2017

26– 6– 2017


-  Η εποχή του ίντερνετ και κάποια στοχευμένα δημοσιεύματα γνωστοποίησαν τα τελευταία χρόνια σε μερίδα των Ελλήνων μουσικόφιλων την παρουσία και καριέρα του Ευστράτιου Δημητρίου, που -με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Demetrio Stratos- άφησε το δικό του πραγματικά ξεχωριστό αποτύπωμα τόσο στο ιταλικό progressive rock της δεκαετίας του 1970, όσο και στις ευρύτερα πειραματικές αναζητήσεις της εποχής.Ο Δημητρίου γεννήθηκε το 1945 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στην ελληνική παροικία της πόλης, έφυγε όμως το 1962 μαζί με την οικογένειά του και εγκαταστάθηκαν στο Μιλάνο της Ιταλίας, όπου άρχισε να ασχολείται ενεργά με τη μουσική, μετέχοντας σε τοπικά συγκροτήματα. Στη δισκογραφία πρωτοεμφανίστηκε το 1967, ως τραγουδιστής και οργανίστας των I Ribelli, ενώ το 1972 συνίδρυσε τους Area μαζί με τον ντράμερ Giulio Capiozzo. Το σχήμα εξερεύνησε το progressive rock μα και το jazz fusion της εποχής και μέσα από αυτό (αλλά και από ορισμένες προσωπικές κυκλοφορίες) έγινε ευρύτερα γνωστή η καταπληκτική, εντελώς ξεχωριστή φωνή του Demetrio Stratos, η οποία έφτασε να γίνει αντικείμενο έρευνας του καθηγητή Franco Ferrero στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα -ενδιαφέρον που οδήγησε σε ένα ντοκιμαντέρ (Suonare la Voce, οι ιταλομαθείς μπορούν να το βρουν ολόκληρο στο YouTube) και σε δύο σχετικές εκδόσεις.Ο
Δημητρίου διαγνώστηκε με σοβαρή απλαστική αναιμία το 1979 και μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη για θεραπεία, με τους φίλους του να διοργανώνουν συναυλία στην Arena Civica του Μιλάνο για να βοηθήσουν στα ιατρικά έξοδα, στην οποία παραβρέθηκαν περίπου 100.000 άνθρωποι. Ενώ όμως περίμενε μεταφορά μοσχεύματος, πέθανε στο νοσοκομείο από έμφραγμα, σε ηλικία μόλις 34 ετών.

- Κατά πολλούς, βέβαια, το τέλος των Stone Roses επήλθε με τη διάλυση του 1996, βάζοντας μια φυσιολογική τελεία στην πορεία τους. Ωστόσο τόσο το παλιό τους κοινό, όσο και νεότεροι που μεγάλωσαν με τον μύθο του «δίσκου με τα λεμόνια» (όπως λένε κάποιοι χαϊδευτικά το περίφημο ντεμπούτο The Stone Roses του 1989), στήριξαν με ενθουσιασμό το reunion του 2011. 
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλανε τους Stone Roses να οδεύουν για το στούντιο, όπου θα ξεκινούσαν δουλειά για το 3ο τους άλμπουμ, αμέσως μετά το τέλος της μεγάλης καλοκαιρινής συναυλίας που είχαν προγραμματίσει στο Hampden Park της Γλασκώβης το Σάββατο 24 Ιούνη.
Καθώς όμως το live τελείωνε, ο Ian Brown απευθύνθηκε στο πλήθος και τους είπε «να μη λυπάστε που τελείωσε, να χαίρεστε που συνέβη». Αν και κάποιοι θεώρησαν ότι αναφερόταν απλά στη συναυλία, πολλοί πίστεψαν ότι ο Brown ανακοίνωσε κρυπτικά το νέο τέλος των Stone Roses -και αυτό είναι και το κλίμα που επικράτησε στα σχόλια των fans τους στο βρετανικό Twitter.
Η μπάντα πάντως δεν έχει κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση, μέχρι στιγμής

-  Έμειναν στην ιστορία ως μία από τις πιο καλύτερες μπάντες που έβγαλε ο alternative ήχος της δεκαετίας του 1980 στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το ντεμπούτο τους The Days Οf Wine Αnd Roses (1982) να βρίσκεται έκτοτε σε πολλές λίστες με «κλασικά» άλμπουμ. Ο δε Steve Wynn παρέμεινε αγαπημένη φιγούρα για πολλά χρόνια μετά τη διάλυσή τους (1989), κάτι βέβαια που γνωρίζουμε καλά στην Ελλάδα, καθώς μας έχει τιμήσει αρκετές φορές για συναυλίες.
Οι Dream Syndicate έπαιξαν ξανά μαζί το 2012, από όταν και ανασυστήθηκαν και επισήμως, κανείς όμως μάλλον δεν περίμενε ότι το reunion θα έχει και δισκογραφική προέκταση, μέχρι τουλάχιστον τον Φεβρουάριο αυτού του έτους, όταν ο Wynn ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει εν τέλει και δίσκος.
Και να που οι Καλιφορνέζοι το είπαν και το έκαναν και δίνουν τώρα στη δημοσιότητα ένα ολοκαίνουριο τραγούδι ονόματι "How Did I Find Myself Here?" -μπορείτε να το ακούσετε στον σύνδεσμο παρακάτω.  
Το "How Did I Find Myself Here?" «προλογίζει» έναν ομώνυμο νέο δίσκο, που αναμένεται να κυκλοφορήσει από την ΑΝΤΙ- στις 8 Σεπτεμβρίου. Θα υπάρξει βέβαια και σχετική περιοδεία, η οποία θα τους φέρει μάλιστα και στην Ελλάδα: στις 4 Νοεμβρίου θα βρεθούν στην Αθήνα, για μια συναυλία στο Fuzz! 

-  Κυκλοφόρησε και επισήμως το single που είχε προαναγγείλει ο Simon Cowell, ως μια χειρονομία του μουσικού κόσμου της Βρετανίας προς τα θύματα της πρόσφατης, τραγικής πυρκαγιάς στο Grenfell Tower. Και αναμένεται βέβαια να είναι με διαφορά το επόμενο νούμερο 1 single, την Κυριακή που θα μεταδώσει τα νέα charts το ραδιόφωνο του BBC.
Όπως μπορείτε να δείτε στον σύνδεσμο παρακάτω όπου υπάρχει το επίσημο βιντεοκλίπ, πρόκειται για μια διασκευή στο "Bridge Over Troubled Water" των Simon & Garfunkel, η οποία αποδίδεται από μία πραγματικά all-star ομάδα, η οποία λαμβάνει το όνομα «Artists for Grenfell» για τις ανάγκες της συγκεκριμένης κυκλοφορίας. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, περίοπτη βέβαια θέση κατέχουν τα ονόματα του Roger Daltrey και του Pete Townshend από τους Who, εδώ όμως είναι και ο Robbie Williams, o Brian May των Queen, ο Nile Rodgers της Chic δόξας, οι Libertines, η Kelly Jones των Stereophonics, o Craig David, ο James Blunt, η πρώην Spice Girl, Gerri Halliwell, καθώς και οι Louis Tomlinson και Liam Payne από τους One Direction. Το παρών δίνει όμως και πλειάδα νεότερων ονομάτων που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έχουν γνωρίσει δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια: Bastille, Stormzy, Carl Barât, Dua Lipa, Rita Ora, Emeli Sandé, Leona Lewis, Tulisa, James Arthur, Labrinth, Jessie J κ.ά.

-  Οι 10 δίσκοι του Ιουνίου 2017:

1. Fleet Foxes – Crack – up
2. The Drums- Abysmal thoughts
3. Beth DittoFake Sugar
4. RideWeather diaries
5. London Grammar – Truth is a beautiful thing
6. Cigarettes after sex - Cigarettes after sex
7. Saint Etienne – Home counties
8. Pixx – The age of axienty
9. The Charlatans – different days
10. Kevin MorbyCity music

ΝΕΟΙ ΔΙΣΚΟΙ
-  Imagine Dragons – Evolve

Οι mainstream της ποπ ροκ στον νέο τους δίσκο!

- RadioheadOKNOTOK

Η επανέκδοση του κλασικού Ok Computer 20 χρόνια μετά , με ανέκδοτο δεύτερο cd!

-  Bedouine – Bedouine

Νέα μπάντα με ποπ ροκ συνθέσεις.

-  Algiers – The underside of power

Από την Ατλάντα ,  παίζουν experimental rock.

-  Verite – Somewhere in between

Tο νέο album της ποπ τραγουδίστριας από το Brooklyn.

-  Jeff Tweedy – Together at last

Ακουστικός solo δίσκος για την φωνή των Wilco.

NEW RELEASES SINGLES – TRACKS

-  Clean Bandit with Marina and The Diamonds – Disconnect

-  Grizzly Bear – Four Cypress


-  Hercules and Love Affair – Omnion (with Sharon Van Etten)

- Kodaline – Brother


-  Parcels – Overnight

-  Lykke Li – Unchained melody

-  Lights – Giants

-  OMD – Isotype

-  Washed Out – Hard to say goobye


Single of the week

-  The Dream Syndicate – How did I find myself here

Από το 1988 έχουν να ηχογραφήσουν και παρουσιάζουν αυτό το σχεδόν 12λεπτο κιθαριστικό έπος!





No comments: