Tuesday, August 4, 2009

3-8-2009

- Η συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες έσω επιφυλλίδων (διαδικτυακών και έντυπων) και αφορμή είναι η κατακόρυφη πτώση πωλήσεων, διαφημίσεων και δημοτικότητας εντέλει των μουσικών περιοδικών. Έντυπα με κύρος και ιστορία όπως το Rolling Stone ομολογούν πια δημοσίως τα προβλήματα τους. Και οι λόγοι (εκτός της προφανούς οικονομικής κρίσης);
Α) Πολλοί λιγότεροι και διαχρονικοί superstars. Οι stars είναι προς άμεση βρώση πια. Ουδόλως τυχαίως ο πυρετός που κατέλαβε την Αμερική με τον πρόσφατο θάνατο του Michael Jackson. To σύστημα MME στηρίζεται σε διαχρονικές αξίες τύπου Madonna, Springsteen, U2 ή ακόμα και Led Zeppelin. Αστέρια του τύπου Beyonce και Spice Girls έκαναν τελικά μία μικρή πορεία και μόνο οι πωλήσεις τους έχουν μείνει ως νούμερα.
Β) Τα μουσικά περιοδικά προσφέρουν όλο και λιγότερα πράγματα στους αναγνώστες τους. Παλαιότερα οι εταιρείες τροφοδοτούσαν τα γραφεία των περιοδικών με ειδικές εκδόσεις, σπάνια singles, συλλεκτικά καπέλα, αυτοκόλλητα κλπ. Τώρα όλα αυτά πάνε κατευθείαν στους ακροατές σε μία προσπάθεια να αναζωογονηθούν οι πωλήσεις, οπότε ο δημοσιογράφος δεν κρατάει κανένα μυστικό άσο στο μανίκι του, συν του ότι έτσι κι αλλιώς τα πολλά παραφερναλιακά κόπηκαν. Οι εταιρείες στέλνουν πια ακόμα και ένα ξερό cd-r μέσα σε λευκή θήκη για δισκοκριτική. Το κόστος έχει παίξει τεράστιο λόγο στη λήψη αποφάσεων.
Γ) Η ιντερνετική κοινότητα έχει αντικαταστήσει αυτή τη σχέση που υπήρχε ανάμεσα σε κριτικούς και αναγνώστες αλλά και ανάμεσα σε αναγνώστες του ίδιου περιοδικού με τη χρησιμοποίηση της αλληλογραφίας μέσω των στηλών του περιοδικού. Ναι μεν τα blogs πληροφορούν αλλά δεν μπορούν να συνθέσουν έναν ανάλογο ιστό επικοινωνίας. Ακόμα και το myspace ναι μεν βοήθησε στην επικοινωνία μεταξύ συγκροτημάτων, στην αυτοδιαχείριση και στην ανακάλυψη κάποιας καλής μπάντας (Arctic Monkeys ως τρανό παράδειγμα) αλλά σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί σαν πεδίο ανταλλαγής ιδεών και εκτενών συζητήσεων.

- Το BBC ανοίγει τα αρχεία και προσφέρει δυο πολύ καλά ντοκουμέντα για τους U2. Το U2-BBC έχει σαν βάση τη συναυλία που έδωσαν οι δημοφιλείς Ιρλανδοί στην ταράτσα του BBC Broadcasting House στο Λονδίνο το Φεβρουάριο του 2009.Το U2-BBC: The History ανιχνεύει τα βήματα της μπάντας από την αρχή της πορείας τους στο Μπέλφαστ το 1981 και φτάνει μέχρι και την προαναφερθείσα συναυλία στο BBC. Περιέχει πολύτιμο υλικό από εμφανίσεις της μπάντας στα studio του BBC όπως επίσης και αποσπάσματα από τα θρυλικά προγράμματα Top of the Pops και Old Whistle Test όπου φυσικά έχουν και εκεί αφήσει το στίγμα τους οι U2. Το BBC δημοσιοποίησε τις 2 αυτές έτοιμες δουλειές του και περιμένει την παγκόσμια αγορά broadcasting προς ανταπόκριση. Κάποια στιγμή θα τα δούμε και εδώ (υποθέσεις κάνουμε βέβαια...).

- Την Τρίτη, 28 τρέχοντος, ξεκίνησε άλλη μία δίκη, στη Βοστόνη αυτή τη φορά με κατηγορούμενο έναν μόλις αποφοιτήσαντα νεαρό που έκανε παράνομο file sharing. O Joel Tenenbaum χρησιμοποίησε το Kazaa network για τη διακίνηση των αρχείων.Μόλις τον προηγούμενο μήνα μία γυναίκα από την Μινεσότα καταδικάστηκε σε ποινή πληρωμής 1.92 εκατομμυρίων (ναι!εκατομμυρίων!) δολαρίων για τον ίδιο λόγο. Μητέρα τεσσάρων παιδιών η Jammie Thomas Rasset και μη φανταστεί κάποιος ότι διατηρούσε μία ντουζίνα σκληρών δίσκων με το σύνολο της δισκογραφίας της αμερικάνικης βιομηχανίας. Η ποινή επιβλήθηκε για την παράνομη διακίνηση 2 (!) τραγουδιών από την κ. Jammie Thomas Rasset μέσω και πάλι του Kazaa.

- Οι Manic Street Preachers θα οργώσουν και πάλι τις αμερικάνικες αίθουσες συναυλιών μετά από 10 ολόκληρα χρόνια. Η περιοδεία ξεκινάει για τη μπάντα στις 21 Σεπτέμβρη (στο Seattle), περνάει από όλες τις σημαντικές αμερικάνικες πόλεις (Los Angeles, Chicago, Detroit, Philadelphia) για να καταλήξει στη Νέα Υόρκη στις 7 Οκτώβρη, με τον Καναδά να έχει και αυτός το μικρό μερίδιο του με μια συναυλία στο Toronto στις 4/10.

ΝΕΟΙ ΔΙΣΚΟΙ
- Wild Beasts – Two dancers
Δεύτερος δίσκος dance – pop αρμονίες που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους. Και όπως γράφει και το ΝΜΕ δεύτερη δουλειά συγκροτήματος φέτος δεν υπάρχει καλύτερη.

- Portugal. The man – Satanic Satanist
Soul , blues , ψιχεδέλια και folk , θα τα βρείτε όλα εδώ σε έναν δίσκο που πουλάει καλά στις ΗΠΑ.

- The Fiery Furnaces – I’m going away
Επιστρέφουν στην δισκογραφία τα αδελφάκια με τις Ελληνικές ρίζες με ίσως τον πιο εμπορικό τους δίσκο.

- Nebula – heavy psych
Οι ρίζες τους κρατούν από τα; 90ς , και ο ήχος παραπέμπει σε δουλειές του Josh Homme.

- Darker my love – 2
Ένας αριθμός είναι ο τίτλος της δουλειάς τους, που ξεκινά με επιρροές από τη δεκαετία του 60 και καταλήγει στο stoner rock.

- Blindfold – Faking dreams
Από την Ισλανδία , με πολλή μελαγχολία στον ήχο τους που πάει και προς τους συμπατριώτες Sigur Ros.

Playlist top – 20
1(2)La Roux – In for the kill
2(1) Yeah Yeah Yeahs – Heads will roll
3(4) The Killers – The world we live in
4(6) Pet Shop Boys – Did you see me coming
5(7) La Roux – Bulletprouf
6(5) Placebo - For What It's Worth
7(8) Arctic Monkeys – Crying lightning
8(3) Metric – Sick muse
9(11) Kings of Leon – Notion
10(12) Melanie Fiona – Give it to me right
11(13) VV Brown – Shark in the water
12(15) Silversun Pickups – Panic switch
13(16) Reverend and the Makers – Silence is talking
14(18) Mando Diao – Dance with somebody
15(9) The Horrors – Who can say
16(19) Kasabian – Where did all the love go
17(10) Kasabian – Fire

18(20) Doves – Winter hill
Δείτε το video:


19(-)Jace Everett – Bad things
20(17) Maximo Park – Questing no coasting


Single of the week

Jace Everett – Bad things

Το βασικό θέμα της τηλεοπτικής σειράς True blood είναι ένα θαυμάσιο country rock τραγούδι.
Δείτε το video:

No comments: