Monday, April 13, 2020

13 - 4 – 2020: Οι δίσκοι και τα τραγούδια της εβδομάδας

-  Οι επιπτώσεις του κορονοϊού στη μουσική βιομηχανία είναι ήδη ορατές και τα αποτελέσματά τους θα ενταθούν στο προσεχές διάστημα. Προς ενίσχυση των ανεξάρτητων δισκογραφικών, ο CEO της Apple, Tim Cook, ανακοίνωσε ότι η Apple Music θα δώσει χείρα βοηθείας.
Η βοήθεια αυτή θα είναι πρακτικά μια προκαταβολή έναντι δικαιωμάτων, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των ανεξάρτητων labels. Η ενίσχυση αυτή θα είναι της τάξεως των 50 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρει το γράμμα που έστειλε η εταιρία στις δισκογραφικές.
Για να λάβουν βέβαια την ενίσχυση, οι δισκογραφικές θα πρέπει να έχουν απευθείας deal με την Apple Music, ενώ υπάρχει και ένα μίνιμουμ εσόδων που πρέπει να έχει το κάθε label στην υπηρεσία ανά τρίμηνο: 10.000 δολάρια.


- Μεγάλη είναι και θα είναι η επίπτωση της πανδημίας στις πωλήσεις των βινυλίων, σύμφωνα με έρευνα του Vinyl Alliance. Δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση τα αγαπημένα αποκτήματα των απανταχού μουσικόφιλων, όταν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Η έρευνα επισημαίνει και τις κινήσεις των μεγάλων online καταστημάτων, όπως της Amazon, τα οποία μετακινούνται και ενισχύουν κλάδους που είναι σημαντικοί για την τρέχουσα κατάσταση - και όσο και να χτυπιόμαστε, τα βινύλια δεν είναι σίγουρα προϊόντα άμεσης ανάγκης.
Σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι εταιρίες που παράγουν βινύλιο είναι ανοιχτές και παράγουν, αλλά υπάρχει πτώση σε νέες παραγγελίες, ενώ το lockdown έχει επηρεάσει
τις μεταφορές και έχει αυξήσει τόσο τα κόστη, όσο και τις καθυστερήσεις. Όλη η αλυσίδα έχει επηρεαστεί, κι αυτό δεν είναι κάτι που θα τελειώσει εύκολα. Τέλος, η έρευνα επεκτάθηκε και στους απανταχού fans / συλλέκτες του βινυλίου, οι οποίοι επισημαίνουν την πίστη τους για το format και τον χρόνο που περνούν πλέον εντός σπιτιού, "ξεσκονίζοντας" τη συλλογή τους για διαμάντια που είχαν αφήσει στην άκρη. Και η αλήθεια αυτή είναι - εν μέσω καραντίνας, φωτογραφίες, παλιά βινύλια, περιοδικά και πάσης φύσεως μουσικά και μη αντικείμενα και memorabilia, έχουν βγει στην επιφάνεια.

 
- Ο σπουδαίος μουσικός John Prine πέθανε, ύστερα με μάχη με τον Covid-19 στα 73 του χρόνια. Το τελευταίο μήνα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Νάσβιλ.
Ο Prine γεννήθηκε το 1946 στο Σικάγο και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δισκογραφία το 1971, οπότε και με το ομώνυμο ντεμπούτο του άνοιξε το δρόμο για μια σειρά από σημαντικούς δίσκους. Ανανέωσε τον folk και country ήχο και μέσα από τα τραγούδια του μίλησε για απλούς καθημερινούς ανθρώπους, χωρίς να χάνει ποτέ την οξύνοια και το χιούμορ του.
Ο John Prine είχε το σεβασμό αλλά και υπήρξε σημαντική επιρροή για πολλούς μουσικούς, μεταξύ των οποίων ο Bob Dylan, ο  Bruce Springsteen, ο Kris Kristofferson, ο Bon Iver, η Margo Price αλλά και μπάντες όπως οι Drive-By Truckers. Μάλιστα ο Dylan έχει πει χαρακτηριστικά πως «η δουλειά του Prine είναι καθαρός προυστικός υπαρξισμός».
Ο John Prine είχε κερδίσε Grammy το 1992 και το 2006, ενώ, έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, από το Nashville Songwriters Hall of Fame. Το 2018 επέστρεψε μετά από 13 χρόνια απουσίας με το δίσκο Tree of Forgiveness, που αποτελεί και το κύκνειο άσμα του. 

- Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ο John Taylor των Duran Duran, αλλά πλέον αναρρώνει και βρίσκεται σε καραντίνα, σύμφωνα με το ιατρικό πρωτόκολλο, όπως ανέφερε. 
"Ίσως να είμαι ένας ιδιαίτερα δυνατός 59χρονος -μου αρέσει να σκέφτομαι ότι είμαι- ή είχα την τύχη να νοσήσω με με ήπια μορφή του Covid-19, αλλά μετά από μια εβδομάδα περίπου αυτού που θα περιγράφαμε ως γρίπη-τούρμπο το ξεπέρασα και αισθάνομαι καλά. Αν και πρέπει να ομολογήσω ότι δεν με απασχολούσε η καραντίνα, καθώς μου έδωσε την ευκαιρία πραγματικά να ανακάμψω", έγραψε και συμπλήρωσε: "Μιλάω γι' αυτό για να απαντήσω στον τεράστιο φόβο που δημιουργεί η πανδημία, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι εξ ολοκλήρου δικαιολογημένος. Οι ευχές μου πάνε σε όλους όσοι αντιμετώπισαν πραγματικές απώλειες και πόνο. Αλλά θέλω να σας ενημερώσω ότι δεν είναι πάντα φονικός ο ιός. Μπορούμε, και θα το νικήσουμε αυτό το πράγμα". 


NEW ALBUMS
- The Strokes – The new abnormal

Σίγουρα δεν περιμέναμε τόσο καλή και εμπνευσμένη επιστροφή , εμπλουτισμένη σε μερικές συνθέσεις και με ηλεκτρονικά στοιχεία!

- Laura Marling – Song for our daughter

 Από τις  σημαντικότερες folk παρουσίες στη Βρετανία της περασμένης δεκαετίας!

- Hamilton Leithauser – The loves  of your life

Η φωνή των Walkmen σε μια άλλη soul χροιάς απόπειρα!

- STRKFR – Future past life

Έκτη δουλειά για την indie rock μπάντα από το Oregon!

- The Buttertones – Jazzhouse

Indie , garage , surf rock μαζεμένα όλα εδώ!

- Trace Mountains – Lost in the country

 Δεύτερο indie rock από το Brooklyn!

- ADULT – Perception is/as/of Deception

Εlectronica dark wave και στην νέα δουλειά!

- The Dream  Syndicate – The universe inside

 Παραδίδουν και στα 60 τους παραδείγματα τραγουδοποιίας σε αυτό το consept album!

- Nightwish – Human .:II:.Nature

Symphonic metal από την διάσημη μπάντα!


NEW RELEASES SINGLES – TRACKS

-  Cindy Lee – I don’t want to fall in love again

- Fools – Deefyfe

- Hazel English – Five and dime

- Twenty One Pilots – Level of concern

- Avey Tare – Wake my door

- Omar Apollo – Imagine u

- Baths – Mikaela Corridor

- Asylums – A perfect life in a perfect world

- Ist ist – Α new love song

- Gorillaz – Aries ft. Peter Hook & Georgia


Single of the week
- Bob Dylan – Murder most foul

Τι να πούμε για το μεγαλείο του; Το τραγούδι που γράφτηκε για το δράμα που ζούμε όλοι!!!






No comments: