Monday, March 16, 2020

16 - 3 – 2020 : Οι κυκλοφορίες της εβδομάδας

-  H εξάπλωση του κορονοϊού Covid-19 έχει ήδη προκαλέσει πάνω από 4000 θανάτους σε όλο τον πλανήτη, ενώ οι κυβερνήσεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να σταματήσουν τη μετάδοσή του. Το οικονομικό πλήγμα στις αεροπορικές εταιρείες, τα χρηματιστήρια, τον τουρισμό είναι τεράστιο. Ακόμη και οι Ολυμπιακοί αγώνες του Τόκιο που είναι προγραμματισμένοι για το καλοκαίρι του 2020 ενδέχεται να αναβληθούν ή να ματαιωθούν.
Η μουσική βιομηχανία δε μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από αυτή την επιδημία. Εκατοντάδες συναυλίες και φεστιβάλ κάθε είδους μουσικής έχουν ματαιωθεί, υπό το φόβο ενός μικροσκοπικού, αόρατου εχθρού που αναπαράγεται με ταχύτατους ρυθμούς.
Από την άλλη πλευρά, σε αρκετές χώρες όπου ο κορονοϊός δεν έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, συνεχίζονται να γίνονται κανονικά live με την συμμετοχή πολλών θεατών. Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση; Η απαγόρευση των συναυλιών είναι επιβεβλημένη, από την στιγμή που οι επιστήμονες κρίνουν ότι κάποιο εμβόλιο δεν προβλέπεται να είναι έτοιμο πριν από έναν χρόνο, ή πρόκειται για μια υπερβολική κίνηση που θα προκαλέσει δισεπίλυτα προβλήματα στην παγκόσμια μουσική παραγωγή;
Δεν είναι ευχάριστο, σε καμία περίπτωση, να μάθεις ότι ματαιώνεται η συναυλία του αγαπημένου σου συγκροτήματος, για την οποία είχες βγάλει εισιτήριο εδώ και πολλούς μήνες. Από την άλλη, δεν είναι σωστό να ρισκάρεις την υγεία σου και μπορείς να περάσεις ένα πολύ ευχάριστο βράδυ στο online casino της Netbet, με τα συναρπαστικά παιχνίδια που εξασφαλίζουν ατελείωτες ώρες διασκέδασης.


- H επέλαση του κορωνοϊού βρίσκεται πλέον σε ένα στάδιο που εμπνέει παγκόσμια σχεδόν ανησυχία για εκδηλώσεις οι οποίες προϋποθέτουν τη μαζική συμμετοχή κόσμου. Οι τριβές έχουν βέβαια φτάσει και στην Ελλάδα και είδαμε αυτές τις μέρες και μια μεγάλη σχετική συζήτηση να λαμβάνει χώρα γύρω από το Καρναβάλι της Πάτρας, αλλά και την ακύρωση διάφορων εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων και συναυλιών.
Ωστόσο τίποτα μεγάλης κλίμακας δεν είχε μέχρι στιγμής ακυρωθεί, μέχρι που ανακοινώθηκε ότι δεν θα διεξαχθεί τελικά το South By Southwest, το περίφημο φεστιβάλ του Τέξας -για πρώτη φορά εδώ και 34 χρόνια.
Τη διαταγή έδωσε ο δήμαρχος του Austin, Steve Adler εξηγώντας σε συνέντευξη Τύπου ότι «δεν
βρήκα άλλον τρόπο να προστατέψω την κοινότητά μας απέναντι στο ρίσκο». Το φεστιβάλ, με τη σειρά, του απάντησε ότι συμμορφώνεται άμεσα παρά την οδύνη του για τα τεκταινόμενα -άλλωστε παρουσίαζε ήδη πρόβλημα τέλεσης του σχεδιασμού του, λόγω αποχώρησης συμμετεχόντων καλλιτεχνών και σημαντικών εταιρειών (Netflix, Facebook, TikTok κ.ά.), εξαιτίας της ανησυχίας για τον κορωνοϊό.
Ωστόσο, ο συνιδρυτής του φεστιβάλ Roland Swenson ξεκαθάρισε μιλώντας στην τοπική εφημερίδα The Austin Chronicle ότι η ασφαλιστική εταιρία του South By Southwest δεν θα καλύψει το κόστος της ακύρωσης, καθώς η «μόλυνση από βακτήρια, μεταδοτικές ασθένειες και ιούς» δεν περιγράφεται στο σχετικό συμφωνητικό. Ένα οπωσδήποτε σημαντικό πλήγμα, σε οικονομικό επίπεδο, απέναντι στο οποίο θα
δούμε πώς θα απαντήσουν οι ιθύνοντες. Μια σκέψη, για την ώρα, είναι να αναπρογραμματιστεί το φεστιβάλ για αργότερα μέσα στο 2020.


- Παγκόσμια συγκίνηση προκάλεσε στους μουσικόφιλους η είδηση για τον θάνατο του McCoy Tyner, τόσο ανάμεσα στους αφοσιωμένους της τζαζ, όσο και σε ένα ευρύτερο κοινό, που έτυχε να τον μάθει είτε μέσω της δράσης του στο πλευρό του John Coltrane, είτε σε κάποιο άλλο στιγμιότυπο της πολυσχιδούς του καριέρας.
Γεννημένος στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια, ο McCoy Tyner ξεκίνησε από μικρός να μαθαίνει πιάνο ύστερα από παρότρυνση της μητέρας του και μέχρι τα 15 του χρόνια είχε ήδη αποφασίσει ότι θα αφιερωθεί σε αυτό,
ακολουθώντας μια αμιγώς τζαζ κατεύθυνση. Τότε ήταν μάλιστα που ίδρυσε και το πρώτο του σχήμα, τους Houserockers.
Η κρίσιμη καμπή στην καριέρα του ήρθε πάντως αργότερα, το 1960, όταν στα 22 του χρόνια άφησε τους Jazztet για να ενταχθεί στο κουαρτέτο του John Coltrane -θα έμενε εκεί ως το 1965, λαμβάνοντας μέρος (μεταξύ άλλων) στην ηχογράφηση του ιστορικού πλέον άλμπουμ A Love Supreme (1964).
Έκτοτε, καθιερώθηκε ως ένας από τους πλέον άμεσα αναγνωρίσιμους πιανίστες της τζαζ, γενόμενος τεράστια επιρροή για τους νεότερους -ειδικά χάρη στο πολυσυζητημένο άλμπουμ του 1967 The Real McCoy. Τελευταία του κυκλοφορία ήταν το Solo: Live In San Francisco (2009), ζωντανά ηχογραφημένο το 2007 στη Spring Series του καθιερωμένου Jazz Festival της πόλης.

Ο Tyner πέθανε στο σπίτι του στο Νιού Τζέρσεϊ, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του στον αμερικάνικο Τύπο. Ήταν 81 ετών.





NEW ALBUMS
- Porridge RadioEvery bad

Μια πολύ ενδιαφερουσα  δουλειά που κάνει ευρύτερα γνωστή την μπάντα από το Brighton!

- Four TetSixteen oceans

Για άλλη μια  φορά ηλεκτρονικές δημιουργίες χωρίς εμπορικούς στόχους!

- PorchesRicky music

Synth pop από Νέα Υόρκη στον τέταρτο δίσκο.

- Group LoveHealer

Συμπληρώνουν 10ετία με τέταρτο alt pop δίσκο.

- JFDRNew dreams

Δεύτερη instrumental δουλειά για την κοπέλα από την Ισλανδία!

- Hilary Woods -Birthmarks

Solo δίσκος γιατο πρώην μέλος των JJ72.

- The Districts – You know I’m not going anywhere

Τέταρτος για το Αμερικάνικο indie rock garage group.

- Maria MckeeLa vita nuova

Την θυμάστε με το  Show me heaven; Ξεκίνησε τη δεκαετία του 80 με τους Lone Justice!

- Peter Bjorn & John -Endless dream

Και οι  Νορβηγοί συνεχίζουν να ηχογραφούν αδιάκοπα!

-   Orchards – Love core

Άλλο ένα alt pop group από το Brighton!

- Monophonics – It’s only us

Αγαπημένη και στην Ελλάδα psychedelic soul και heavy funk μπάντα!

- Caitlyn SmithSupernova

Δεύτερη δουλειά για την τραγουδίστρια από το Nashville!

- Various Artists - Songs for Australia

National , Damien Rice , Kurt Vile , Julia Stone , Joan as Police Woman , Martha Wainwright και άλλοι , σε διασκευές Αυστραλέζικων τραγουδιών ως φόρο τιμής για τα θύματα από τις πρόσφατες φωτιές!

NEW RELEASES SINGLES – TRACKS
- Shura and Ivy – Elevator girl

- Wahahatchee – Can’t do much

- Rita Ora – How to be lonely

- Kehlani – Toxic

- Sophie & The Giants – The light

- Molly Payton – 1972

- Kodaline – Sometimes

- M. Ward – Unreal city

- Flume – The difference feat. Toro y Moi

- Sasami – Mess

- Kaitlyn Aurelia Smith – Expanding electricity

- Austra -  Anywayz

-Tim Burgess – The mall

- Steven Wilson – Personal shopper

- The Killers – Caution

- Protomartyr – Processed by the boys

- Westerman – Think I’ll stay

- Margo Price- Twinkle twinkle

- Nicolas Jaar – Sunder

- Goodbye Bedouin – Pink

- Dream Wife – Sports!

- Sorry – More

- Sharon van Etten – Staring at a mountain

Single of the week

- Girlpool – Like I’m winning it


90s style δυναμιτης , θυμιζει και Garbage!


No comments: