Tuesday, May 21, 2019

20– 5– 2019: Οι νέες κυκλοφορίες της εβδομάδας



-  Για την ιστορία της reggae μουσικής που άνθισε εκτός Τζαμάικα, οι Steel Pulse είναι ένα σχεδόν μυθικό γκρουπ, που ξεπήδησε στο Μπέρμιγχαμ (1975), στις γειτονιές των μεταναστών από την Καραϊβική, για να φτάσει στο βρετανικό top-10 (#9) με το άλμπουμ Handsworth Revolution (1978), αλλά και σε βραβείο Grammy το 1986, για τον δίσκο Babylon The Bandit. Είναι μέχρι και σήμερα το μόνο reggae Grammy στην ιστορία του θεσμού που δεν το έχει κερδίσει καλλιτέχνης από την Τζαμάικα.Το γκρουπ είχε ωστόσο εξαφανιστεί μετά το African Holocaust του 2004, αν και ποτέ δεν ανακοίνωσε κάποια διάλυση. Παραμένουν μάλιστα λίγο-πολύ τα ίδια μέλη σε αυτό, με την εξαίρεση του σαξοφωνίστα Jerry Johnson, ο οποίος είχε αποχωρήσει το 1997, αλλά επέστρεψε το 2012.
Τώρα, 15 χρόνια μετά, οι Steel Pulse είναι επιτέλους έτοιμοι να επιστρέψουν. Και, στα πλαίσια του σχετικού promo, έδωσαν στη δημοσιότητα ένα καινούριο τραγούδι ονόματι "Cry Cry Blood". Μπορείτε να το ακούσετε στον σύνδεσμο παρακάτω, βλέποντας παράλληλα και το επίσημο βιντεοκλίπ που σκηνοθέτησε γι' αυτό ο Scot Jay. Η υπόθεση είναι βασισμένη σε γεγονότα που συνέβησαν πίσω στο 1940, στη Ρασταφάρι κοινότητα Pinnacle την οποία έστησε ο Leonard P. Howell στο St. Catherine της Τζαμάικα.
Το "Cry Cry Blood" είναι προάγγελος ενός νέου άλμπουμ, που έχει τίτλο Mass Manipulation και κυκλοφορεί σήμερα Παρασκευή 17 Μαΐου από τη Rootfire Cooperative.

-  Ιδιοκτήτρια του Double R Diner στο Twin Peaks, η Norma Jennings είχε τα δικά της θέματα να λύσει, όσο η πόλη και το FBI αναζητούσαν τι μπορεί να συνέβη στη Laura Palmer. Κάτι που δεν την εμπόδισε ωστόσο να γίνει ένας ιδιαίτερα αγαπητός χαρακτήρας στους fans της θρυλικής (πλέον) τηλεοπτικής σειράς του David Lynch. 

Ο ρόλος έφερε μεγάλη αναγνωρισιμότητα στην Αμερικανίδα ηθοποιό Peggy Lipton, η οποία ήταν ήδη 44 ετών όταν ανέλαβε να παίξει τη Norma Jennings, έχοντας ήδη γίνει γνωστή το διάστημα 1968-1973 από την τηλεοπτική σειρά The Mod Squad. Παρότι μάλιστα πάλευε ήδη από το 2004 με τον καρκίνο, δέχτηκε την πρόταση του Lynch να ξαναπαίξει την Jennings το 2017, στη νέα σαιζόν του Twin Peaks. Πριν λίγες ημέρες, ωστόσο, η μάχη χάθηκε και η Lipton πέθανε στο σπίτι της στο Λος Άντζελες, σε ηλικία 72 ετών.
Το 1974 η Lipton παντρεύτηκε με τον περίφημο παραγωγό Quincy Jones, με τον οποίον κι απόκτησε 2 κόρες -σήμερα είναι κι εκείνες ηθοποιοί. Το ζευγάρι χώρισε το 1986 και πήρε οριστικό διαζύγιο το 1990. Κάτι ωστόσο που δεν εμπόδισε τον Jones να βγει πριν μερικές ώρες και να κάνει έναν συγκινητικό, δημόσιο αποχαιρετισμό στην πρώην γυναίκα του:
«Δεν υπάρχει κανένας συνδυασμός λέξεων για να μπορέσω να εκφράσω τη θλίψη μου που έχασα την πολυαγαπημένη μου Peggy Lipton. Άσχετα με τους διαφορετικούς δρόμους που πήραν οι ζωές μας, η αγάπη είναι παντοτινή».
Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι η Lipton πέρασε ένα διάστημα και από το τραγούδι, κυκλοφορώντας το άλμπουμ Peggy Lipton το 1968, στον απόηχο της επιτυχίας που είχε γνωρίσει με το The Mod Squad σίριαλ. Εκεί βρισκόταν και η πρώτη εκτέλεση του "Stoney End" (Η.Π.Α. #121), τραγούδι που θα γινόταν αργότερα πιο γνωστό, όταν θα το διασκεύαζε η Barbra Streisand (1970). Παρότι δεν συνέχισε έκτοτε αυτή την πορεία, η Lipton συνέβαλλε στιχουργικά το 1984 στο "L.A. Is My Lady" του Frank Sinatra.


- Η οριστική διάλυση των Pulp το 2013 έφερε ένα τέλος εποχής για μια εναλλακτική γενιά που έπινε νερό στο όνομά τους, ωστόσο επέτρεψε στον βασικό τους δημιουργικό νου Jarvis Cocker να βρει τον χώρο και τον χρόνο για μια ποικιλία δραστηριοτήτων.Ανάμεσά τους, βέβαια, παραμένει και η μουσική. Τελευταία του εμφάνιση μέχρι σήμερα ήταν το άλμπουμ Room 29 που έβγαλε το 2017 με τον Chilly Gonzales (Βρετανία #88). Τώρα, όμως, επιστρέφει με το ολοκαίνουριο τραγούδι "Must I Evolve?".
To "Must I Evolve?" συστήνει βασικά τη νέα του μπάντα, ονόματι Jarv Is, στην οποία πλαισιώνεται από τους Serafina Steer, Emma Smith, Andrew McKinney, Jason Buckle & Adam Betts -όλοι τους μουσικοί που τον συντρόφευσαν το 2018 σε μια σειρά live εμφανίσεων σε απροσδόκητα μέρη.
Το "Must I Evolve?" κυκλοφορεί ως ψηφιακό single: όσοι ενδιαφέρονται να
το αποκτήσουν και σε φυσικό format, θα πρέπει να το αναζητήσουν στις επικείμενες ζωντανές εμφανίσεις του Cocker (συμπεριλαμβανομένης αυτής στο Primavera Sound 2019). Κατά τα λοιπά φαίνεται πως είναι η πρώτη «γεύση» από κάποιο άλμπουμ που ετοιμάζει με τους Jarv Is, για το οποίο δεν υπάρχουν ακόμα άλλες πληροφορίες.

- Μπαίνοντας στο τραγούδι το 1939, στα 17 της, στη «χρυσή εποχή» της big band τζαζ και κλείνοντας τους λογαριασμούς της με αυτό το 2011, στα 89 της, με το άλμπουμ My Heart (Η.Π.Α. #135, Βρετανία #9, Γερμανία #45), η Doris Day συμπλήρωσε μια ζηλευτή καριέρα σχεδόν 80 χρόνων. Η οποία της χάρισε κάμποσα νούμερο 1 τραγούδια και μεγάλες διεθνείς δόξες, καθιστώντας τη μία από τις πιο αγαπημένες γυναικείες φωνές του 20ού αιώνα. 

Γεννημένη ως Doris Kappelhoff στο Σινσινάτι του Οχάιο, από γονείς που είχαν έρθει μετανάστες από τη Γερμανία, έδειξε αρχικά ενδιαφέρον για τον χορό -μέχρι που ένας τραυματισμός σε τροχαίο το 1937, έληξε αυτά της τα όνειρα. Έτσι όμως ανακάλυψε την κλίση της στο τραγούδι, την οποία και καλλιέργησε συστηματικά, φτάνοντας να γίνει μία από τις πιο δημοφιλείς μα και πιο καλοπληρωμένες τραγουδίστριες στην Αμερική της δεκαετίας του 1950.
Παράλληλα, άρχισε και μια κινηματογραφική καριέρα, η οποία πήρε πραγματικά τα πάνω της το 1951, με το μιούζικαλ I'll See You In My Dreams, σε σκηνοθεσία Michael Curtiz. Το 1956 πρωταγωνίστησε στο The Man Who Knew Too Much του Άλφρεντ Χίτσκοκ, όπου τραγούδησε το πιο γνωστό της άσμα "Que Sera, Sera (Whatever Will Be, Will Be)", κερδίζοντας Όσκαρ Τραγουδιού. Το 1959 προτάθηκε και για Όσκαρ Α΄Γυναικείου Ρόλου για το Pillow Talk του Michael Gordon.

Παρά τη λαμπρή της καριέρα, ανακάλυψε σοκαρισμένη το 1968 ότι είχε πτωχεύσει: ο μόλις αποθανών 3ος της σύζυγος Martin Melcher, της είχε φάει όλη την περιουσία, μαζί με τον δικηγόρο της Jerome Rosenthal. Η Doris Day πήγε τότε στα δικαστήρια, θα έπρεπε όμως να φτάσει 1979 για να βγάλει τελικά κάποια άκρη και να λάβει αποζημίωση από τον τελευταίο. Στο μεταξύ, η καλλιτέχνιδα σώθηκε χάρη στο τηλεοπτικό The Doris Day Show, που υπήρξε επιτυχία για την περίοδο 1968-1973, πριν τα γούστα της μεγάλης μάζας αλλάξουν άρδην, ωθώντας τη επί της ουσίας να αποσυρθεί, βρίσκοντας ένα νέο ενδιαφέρον στη φροντίδα για τα αδέσποτα ζώα.
Μετά την απόσυρσή της από τον κόσμο του θεάματος και το τελευταίο της διαζύγιο (1982), η Doris Day μετακόμισε στο Carmel-by-the-Sea της Καλιφόρνια και έζησε αρκετά μοναχικά ύστερα από τον θάνατο του μοναχογιού της, του τραγουδοποιού και παραγωγού Terry Melcher (2004). Ο Clint Eastwood σχεδόν την έπεισε το 2015 να κάνει μια εκ νέου εμφάνιση σε δική του ταινία, όμως τελικά αρνήθηκε την πρόταση.
Όπως ανακοίνωσε το ίδρυμα που η ίδια χρηματοδότησε για τα αδέσποτα ζώα, η Doris Day πέθανε χθες, στο σπίτι της στο Carmel-by-the-Sea, από πνευμονία, «περιστοιχισμένη από λίγους μα καλούς φίλους». Ήταν 97 ετών.  

NEW ALBUMS
- FrenshipVacation

Ντεμπούτο album για το electropop ντουέτο.

-  The National – I an easy to find

Με πολλές θηλυκές συμμετοχές (Lisa hannigan , Sharon Van Etten) σε έναν μάλλον μετριο δίσκο εκτός 1-2 τραγουδιών!

-  Dj KhalidFather of Ashad

Με πολλές R&B και hip hop συμμετοχές ονομάτων!

- Lewis Capaldi – Divinely uninspired to a hellish extend.

Ντεμπούτ και για τον καλλιτέχνη από την Σκωτία!

-  Rammstein - Rammstein

Έβδομος για τους Γερμανούς του metal!

- Thea Gilmore – Small  world turning

Αθόρυβη και πάντα εξαιρετική!

- Carly Rae Jepsen – Dedicated

 Από τις πιο γνωστές ποπ τραγουδίστριες της δεκαετίας.


NEW RELEASES SINGLES – TRACKS

- Charli XCX feat. Lizzo – Blame it on your love

- Feeder – Youth

- The S.L.P. – Favourites

- Swimming tapes – Keep her closer

- Crocodiles – Nuclear love

- The Black keys – Go

- Biffy Clyro – Balance , not symmetry

- Swimming Girls – 1 2 many

- Gus Gus- Fireworks

- Mike Patton , Jean-Claude Vannier – On top of the world

- Yonaka – Lose our heads

- The Raconteurs – Help me stranger

- Bruce Springsteen – There goes my miracle

- Hatchie – Obsessed

- The Hives – I’m alive

- Morrissey – Lady willpower


Single of the week
- JARV IS – Must I evolve

Και φυσικά είναι η φωνή των  Pulp , και επιτέλους η επιστροφή σε μεγάλα τραγούδια!

No comments: