Wednesday, April 4, 2018

2 – 4 – 2018



-  Μέχρι πρότινος, η υφήλιος ήξερε ότι οι Βρετανοί θεωρούν καλύτερο «δικό τους» τραγούδι στη μουσική ιστορία το "Bohemian Rhapsody" των Queen (1975) και, για να λέμε την αλήθεια, ήμασταν όλοι ικανοποιημένοι με την ετυμηγορία.
Τώρα, όμως, ένα νέο γκάλοπ για το Radio X στέλνει το "Bohemian Rhapsody" στο νούμερο 2 της σχετικής λίστας, ανεβάζοντας στην κορυφή το "Live Forever" των Oasis (Βρετανία #10), ένα από τα πιο γερά και αγαπημένα τους τραγούδια, προερχόμενο από το ντεμπούτο Definitely Maybe του 1994.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στο νούμερο 3 βρίσκεται πάλι τραγούδι των Oasis, αυτήν τη φορά το "Don't Look Back Ιn Anger" (Βρετανία #1, Η.Π.Α. #55) από το (What's Τhe Story) Morning Glory? του 1995.
Γεμάτος αυταρέσκεια, ο Noel Gallagher έσπευσε να δηλώσει στον βρετανικό Τύπο ότι «ορισμένοι άνθρωποι προσπαθούν να γίνουν μεγαλύτεροι ή καλύτεροι από τους συγχρόνους τους ή τους προκατόχους τους. Όσο για μένα; Προσπαθώ να είμαι καλύτερος από τον εαυτό μου, κάτι που πλέον ξέρουμε ότι είναι σχεδόν αδύνατον».
Κι αν αναρωτιέστε για τα τραγούδια που συμπληρώνουν την πεντάδα, είναι το "I Am Τhe Resurrection" των Stone Roses στο 4 (1989) και το "Bitter Sweet Symphony" των Verve στο 5 (1997). 

- Η νοτιοκορεάτικη ποπ (k-pop) είναι ένα μεγάλο μουσικό φαινόμενο στην
Άπω Ανατολή, το οποίο συχνά έχει μπει σφήνα με τη δημοφιλία της ανάμεσα στην καντονέζικη και στη γιαπωνέζικη ποπ, που λόγω μεγέθους κυριαρχούν στις εκεί αγορές. Αλλά το κομμουνιστικό καθεστώς που κυβερνάει τη Βόρεια Κόρεα την έβλεπε πάντα καχύποπτα, ως δίαυλο που προάγει Δυτικές, καθαρά ατομικές και καταναλωτικές αξίες.
Επιπλέον, η k-pop έχει συχνά μπλεχτεί με τα πολιτικά παιχνίδια τα οποία καθορίζουν τη διαμάχη μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας. Ως αποτέλεσμα, από τότε που κυβερνά την πρώτη ο Κιμ Γιόνγκ-Ουν (2011) δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία συναυλία Νοτιοκορεάτη ποπ καλλιτέχνη στην Πυόνγκ Γιάνγκ, παρότι ο ηγέτης είναι παντρεμένος με πρώην τραγουδίστρια της εγχώριας καθεστωτικής ποπ: τελευταία φορά που δόθηκε τέτοια συναυλία ήταν το
2005, όταν ο Κιμ Τζονγκ-Ιλ (πατέρας του Κιμ Γιόνγκ-Ουν) επέτρεψε να παίξει στη χώρα ο Cho Yong-Pil, μία από τις πιο επιδραστικές φιγούρες στην k-pop. 
Τώρα, όμως, ο Κιμ Γιόνγκ-Ουν αλλάζει πλεύση. Με πρόσφατη την παρουσία Νοτιοκορεατών ποπ καλλιτεχνών στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Πυόνγκ Γιάνγκ -και προφανώς με γνώμονα το πόσο τους καλοδέχτηκε ο λαός της Βόρειας Κορέας- το καθεστώς ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει να γίνουν ξανά μερικές συναυλίες, μεταξύ 31 Μαρτίου και 3 Απριλίου. Επιπλέον, αναλυτές πιστεύουν ότι η απόφαση δεν είναι άσχετη με τη συνάντηση την οποία επιδιώκει ο Κιμ Γιόνγκ-Ουν με τον Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να πέσει η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Ο Cho Yong-Pil επιβεβαίωσε ήδη ότι θα ξαναπαίξει στην Πυόνγκ Γιάνγκ
και το ίδιο ισχύει για τη Lee Sun-hee και το συγκρότημα Red Velvet. 
Εκ μέρους της νοτιοκορεατικής αποστολής που έκανες τις σχετικές συνεννοήσεις, έγινε γνωστό ότι οι καλλιτέχνες θα αποφύγουν πολιτικά μηνύματα ή σχετικούς συμβολισμούς και θα εστιάσουν στη διασκέδαση του βορειοκορεατικού κοινού.  

- Ένα πράγμα που έκανε η Kate Bush με τα χρήματα που κέρδισε από τη δισκογραφία, ήταν να αγοράσει ένα (εντυπωσιακό) σπίτι ηλικίας 200 χρόνων στις εξοχές του νότιου Devon στην Αγγλία, όπου και κατοικεί με την οικογένειά της από το 2005, κρατώντας όση απόσταση επιθυμεί από τον υπόλοιπο κόσμο -εκεί λέγεται μάλιστα ότι βρήκε την έμπνευση που οδήγησε στο άλμπουμ Aerial, με το οποίο έκανε τότε θριαμβευτική επιστροφή, ύστερα από 12 χρόνια σιωπής (Βρετανία #3, Η.Π.Α. #48).Αυτός όμως ο μικρός προσωπικός παράδεισος, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με έναν απροσδόκητο κίνδυνο: λόγω των ολοένα και σφοδρότερων κακοκαιριών τα τελευταία χρόνια, πελώρια κύματα έχουν προξενήσει σημαντική διάβρωση στο έδαφος. Και το αξίας 2.850.000 ευρώ σπίτι της Kate Bush, από εκεί όπου βρισκόταν κοντά σε έναν γκρεμό που οδηγεί στη θάλασσα, έχει τώρα «μετακομίσει» μόλις λίγα μέτρα από το μοιραίο.
Το δημοτικό συμβούλιο της περιοχής είχε προειδοποιήσει την τραγουδοποιό ήδη από το 2014, όταν ένα δημόσιο μονοπάτι που βρισκόταν μπροστά από το σπίτι της κατέληξε στη θάλασσα ύστερα από κατολίσθηση. «Λάβε τα μέτρα σου», της είχε πει τότε ο σύμβουλος Steve Gardner «ακόμα και αν πρέπει να ξοδέψεις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες λίρες». 

- Πίσω στη δεκαετία του 1990, όταν ο εναλλακτικός μουσικός Τύπος συνταρασσόταν από τη διαμάχη των Oasis και των Blur και ο ανταγωνισμός για τις πρωτιές στα βρετανικά charts έφτανε μέχρι και τα νοικοκυριά του Νησιού, θα ήταν ανήκουστο για ένα από τα δύο σχήματα να πει ότι του άρεσε κάτι από τη μουσική του άλλου.
Το παραδέχεται και ο Noel Gallagher: μιλώντας στο Q, είπε ότι αν του έλεγε κανείς τότε ότι θα είχε μια μέρα κάτι σαν φιλία με τον Damon Albarn, θα το θεωρούσε «ένα άρρωστο αστείο». Αλλά αποκαλύπτει ότι, τη μέρα που οι Blur έβγαλαν το "Beetlebum" (1997) του έκανε μεγάλη εντύπωση: «σκέφτηκα τότε ότι, γαμώτο, ήθελα να το έχω γράψει εγώ αυτό το κομμάτι».
Εν έτει 2018, τα πράγματα είναι βέβαια πολύ διαφορετικά. Συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις, ο Noel είπε ότι ζήτησε από τον Damon να έρθει να παίξει πιάνο στο πρόσφατο άλμπουμ του με τους High Flying Birds Who Built The Moon?(Βρετανία #1, Η.Π.Α. #48). «Δεν τα καταφέραμε με τους χρόνους», συμπλήρωσε, «αλλά μπορεί να γίνει την επόμενη φορά».

NEW ALBUMS

-  The VoidzVirtue

Το δεύτερο album της νέας μπάντας του Casablankas των Strokes σε ηλεκτρονικούς ρυθμούς.

-  The Garden – Mirror might steal your charm

Punk rock ντουέτο από ΗΠΑ στον νέο του δίσκο

-  The Vaccines – Combat Sports


Ο τέταρτος δίσκος τους βρίσκει με πολλές αλλαγές στην σύνθεση , αλλά η όρεξη για indie rock πάρτυ υπάρχει!

-  Her Her

Δεύτερος δίσκος για την συνθέτρια και τραγουδίστρια από την Καλιφόρνια.

-  Frankie Cosmos – Vessel

Project της Greta Kline σε ποπ προσανατολισμούς.

-  Lebanon Hanover – Let them be alien

Τέταρτος δίσκος για την Dark Wave μπάντα με την Ελληνικής καταγωγής Λαρίσα Γεωργίου, και έερχονται και τον Μαη στην Αθήνα!

-  The Shacks – Haze

 Νέο indie pop ντουέτο σε ενδιαφέρον ντεμπούτο!

-  Daphne and Celeste – Save the world

Είχαν χιτάκια πριν λίγα χρόνια και επιστρέφουν εδώ με καλό δίσκο!

-  Cabbage – Nihilistic glamour shots

Νέα punk rock μπάντα από Manchester μεριά!

NEW RELEASES SINGLES – TRACKS

- Chvrches – Never say die

-  Danny Goffey – Buzzkiller

-  Eels – Bone dry

-  MO – Nostalgia

-  NONONO – Friends

-  Parov Stelar – Taking over

- Sigrid – I don’t want to know

- Stephen Malkmus and the Jicks – Shiggy


Single of the week
-  Ray LaMontagne – Such a simple thing

Εντυπωσιακή νέα σύνθεση από τον μοναχικό τροβαδούρο!

No comments: