Tuesday, February 27, 2018

26 – 2– 2018


-Το "Soft And Wet" του Prince, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Star Tribune, από το ντεμπούτο του Prince For You (1978), το οποίο στην εποχή του έγινε μικροεπιτυχία (Η.Π.Α. #92)
 και αργότερα το σάμπλαρε και ο MC Hammer για το δικό του "She's Soft And Wet".Τι ακριβώς συμβαίνει; 

Ο Chris Moon, συνδημιουργός του τραγουδιού εκείνα τα χρόνια που ήταν συνεργάτης του Πρίγκιπα, πουλάει το credit του, ζητώντας 393.208 ευρώ. Μαζί, δίνει κι ένα αντίτυπο του ορίτζιναλ συμβολαίου που είχε κάνει με τον Prince, το κομμάτι σε ψηφιακό αρχείο, την album version που διαφέρει λίγο από εκείνη του single, αλλά και το τραγούδι του MC Hammer!
Πολλοί βέβαια ήδη λένε στην Αμερική ότι ο Moon ζητάει πολλά, λεφτά δηλαδή που δεν τα βγάζει το τραγούδι.

-  Αν και η πανκ γενιά το θεώρησε σημαία για ό,τι αντιμαχόταν, το "Hotel California" των Eagles (Η.Π.Α. #1, Βρετανία #2) έγινε επιτομή του κλασικού ροκ ήχου και οδήγησε το ομώμυμο άλμπουμ (1977) σε εντυπωσιακές παγκόσμιες πωλήσεις, της τάξης των 48.000.000 αντιτύπων.
Από πέρυσι, όμως, έγινε πηγή πονοκεφάλων για τους Eagles, οι οποίοι τελικά κατέθεσαν μήνυση εναντίον των ιδιοκτητών ενός Hotel California, στο Todos Santos του Μεξικού, στο νότιο πόδι της Καλιφόρνια (που είναι μεξικανική πολιτεία).
Η υπόθεση δεν ήταν απλή, γιατί καθώς φαίνεται το ξενοδοχείο υπάρχει από το 1950 και άνοιξε με το όνομα Hotel California -26 χρόνια δηλαδή πριν γραφτεί το τραγούδι των Eagles. Το γκρουπ, από την πλευρά του, λέει ότι το ξενοδοχείο άλλαξε πολλά ονόματα στο μεταξύ και επέστρεψε στο California το 2001, με σκοπό να εκμεταλλευτεί εμπορικά το τραγούδι του.
Πιο συγκεκριμένα, ισχυρίστηκαν ότι οι ιδιοκτήτες επίτηδες παραπλανούν τους πελάτες τους να πιστέψουν ότι το ξενοδοχείο έδωσε την έμπνευση για το τραγούδι και ότι είναι ο τόπος για τα όσα περιγράφει το τραγούδι -άρα και τα μυστήρια τα οποία δεν εξηγεί.
Εν τέλει, οι δυο πλευρές τα βρήκανε εξωδικαστικά, φτάνοντας σε μια ας την πούμε ισοπαλία: όπως δήλωσε ο Thomas Jirgal εκ μέρους της μπάντας, οι Μεξικανοί ξενοδόχοι απέσυραν την αίτησή τους για trademark του ονόματος Hotel California στο έδαφος των Η.Π.Α. και οι Eagles απέσυραν με τη σειρά τους τη μήνυση.Όπως γίνεται κατανοητό, οι Eagles περιφρουρούν τα σχετικά με το κομμάτι τους ως κόρη οφθαλμού: θυμηθείτε ότι το 2011 ο Don Henley τα έβαλε με τον Frank Ocean, ισχυριζόμενος ότι σάμπλαρε χωρίς άδεια τμήμα του "Hotel California" στο "American Wedding", στο mixtape του Nostalgia, Ultra -ο Ocean το παραδέχτηκε εμμέσως, λέγοντας ότι έκανε με αυτόν τον τρόπο έναν φόρο τιμής και επιτέθηκε στον Don Henley, λέγοντας ότι είναι ένας ζάπλουτος που θέλει να μηνύσει ένα νέο όνομα για κάτι που έβγαλε εντελώς δωρεάν. 


- Μαθητής του σπουδαίου Stéphane Grappelli, αλλά και συνεχιστής του συμπατριώτη του Jean-Luc Ponty στους πειραματισμούς με το ηλεκτρικό βιολί, ο Didier Lockwood άφησε ένα σημαντικό, δικό του έργο σε μια καριέρα που κράτησε πάνω από 40 χρόνια.
Παρά τις τζαζ καταβολές του παιξίματός του, το ενδιαφέρον του για το rock της δεκαετίας του 1970 ήταν μεγάλο, με αποτέλεσμα το 1975 να ενταχθεί στους περίφημους Magma, με την ευκαιρία μιας live εμφάνισής τους στην Τουλούζ, η οποία αργότερα (1994) κυκλοφόρησε ως επίσημο bootleg με τον τίτλο Theatre Du Taur Concert, 1975. Το ίδιο διάστημα έπαιξε και με τους ZAO, ενώ το 1978 ηχογράφησε και με τους Gong του Pierre Moerlen. Το 1979 κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο, New World.
Έκτοτε, απορροφήθηκε στη σόλο καριέρα του, εξερευνώντας ενδελεχώς τον τζαζ αυτοσχεδιασμό, παραμένοντας ενεργός μέχρι και τις μέρες μας. Ίδρυσε μάλιστα κα
ι το Didier Lockwood Music Centre στο Dammarie-Lès-lys, αφήνοντας σημαντικό έργο ως δάσκαλος νεότερων μουσικών στον τζαζ αυτοσχεδιασμό.
Ο θάνατός του, μόλις στα 62, ήταν καθώς φαίνεται ξαφνικός, αφού δεν τον ταλαιπωρούσαν προβλήματα υγείας. Αν και η αιτία θανάτου μένει να διευκρινιστεί, οφείλεται μάλλον σε καρδιακά αίτια.


-  Οι 10 δίσκοι που μας άρεσαν περισσότερο τον Φλεβάρη:

1.  U.S Girls – In a poem unlimited
2. The Orielles – Silver dollar moment
3. Polica and Stargaze – Music for the long emergency
4. Ought – Room inside the world
5. Franz Ferdinand – Always ascending
6. The Wombats – Beautiful people will ruin your life
7. Hookworms – Microshift
8. Dream Wife – Dream wife
9. The Liminanas – Twisting the shadow people
10. Νο Αge – Snares like a haircut

NEW ALBUMS

-  Vance Joy – Nation of two

Ποπ ροκ από Αυστραλία μεριά και στην δεύτερη αυτή δουλειά του.

-  Computer Magic – Danz

Από το Brooklyn σε προσωπικό solo δίσκο ο Danielle Johnson με ποπ -  electro  επιρροές

-  Frigs – Basic Behaviour

Ο δεύτερος δίσκος του εναλλακτικού group

-  Too Short – The pimp tape

Νέα δουλειά για τον γνωστό ραπερ.

-  Renata Zeiguer – Old ghost

Πρώτος δίσκος για την συνθέτρια τραγουδίστρια.


NEW RELEASES SINGLES – TRACKS

-  Alexis Taylor – Beautiful thing

-  Courtney Barnett- Nameless, faceless

-  Editors – Hallelujah (so low)

-  Eels – Today is the day

- Gusgus – Featherlight

-  Iceage – Catch it

-  Mastersystem – Notes on a life not quit lived

-  Simian Mobile Disco – Caught in a wave

-  Laura Marling – What he wrote

-  Kate Nash – Drink about you

Single of the week

-  Little Dragon – Sway daisy

Το trip hop από Σουηδία μεριά καλά κρατεί…

No comments: