Monday, December 16, 2019

16- 12 – 2019: Οι τελευταίες μουσικές κυκλοφορίες του 2019


- Ό,τι είδους pop ή rock μουσικής κι αν προτιμά κανείς, το όνομα των Talking Heads είναι γραμμένο με χρυσά γράμματα στη μουσική ιστορία -και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι' αυτό, όλοι τους καλοί.
Με ηγέτη τον David Byrne, οι Talking Heads ξεκίνησαν από τη Νέα Υόρκη του 1975, φτάνοντας σε θρυλικά τραγούδια σαν το "Psycho Killer" του 1977 (Η.Π.Α. #92), το "Once In A Lifetime" του 1980 (Η.Π.Α. #103, Βρετανία #14, Αυστραλία #23, Καναδάς #28) και το "Road To Nowhere" του 1985 (Η.Π.Α. #105, Βρετανία #6, Αυστραλία #16, Καναδάς #51, Δυτική Γερμανία #6), αλλά και σε άλμπουμ που κέρδισαν την εκτίμηση κοινού και κριτικών.
Το γκρουπ έφτασε ωστόσο σε ένα αρκετά δραματικό φινάλε τον Δεκέμβριο του 1991, όταν ο Byrne ανακοίνωσε την αποχώρησή του μιλώντας στην εφημερίδα Los Angeles Times -χωρίς, κατά πώς φαίνεται, να είχε ενημερώσει πρώτα τους συνοδοιπόρους του. Η Tina Weymouth (μπάσο), ο Chris Frantz (ντραμς) και ο Jerry Harrison (πλήκτρα, δεύτερη κιθάρα) προσπάθησαν να το παλέψουν μετονομαζόμενοι σε The Heads και έβγαλαν και το άλμπουμ No Talking, Just Head το 1996, για να βρεθούν όμως αντιμέτωποι με μια μήνυση από τον Byrne.
Το 2002 οι Talking Heads προέβησαν σε προσωρινή επανένωση, για ένα μικρό live set με την ευκαιρία της εισαγωγής τους στο Rock and Roll Hall of Fame. Πολλοί έλπισαν τότε σε μια πλήρη επιστροφή, όμως ο Byrne ήταν και πάλι εκεί για να γειώσει τις ελπίδες, μιλώντας για τα όσα άσχημα είχαν συμβεί μεταξύ τους και για το πόσο μακριά βρίσκονταν πλέον ο ένας από τον άλλον σε μουσικό επίπεδο.

Είναι δυνατόν λοιπόν να άλλαξαν τελικά τα πράγματα, τόσον καιρό μετά; Γιατί όχι, λένε κάποιοι fans, οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν άλλη εξήγηση για την αναπάντεχη κίνηση των Talking Heads να ανοίξουν λογαριασμό της μπάντας στο Instagram. O λογαριασμός δεν έχει πάρει ακόμα στάμπα αυθεντικότητας από το Instagram, ούτε και έχει ποστάρει κάτι, πέρα από ένα link προς το merchandise της μπάντας -σύντομα όμως έφτασε να μετράει 18.000 ακολούθους.
Ωστόσο ο David Byrne εμφανίστηκε τελικά για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, με μια δήλωσή του στο Rolling Stone που ρητά δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης: «δεν το έχω ξανακούσει αυτό, δεν ξέρω τι είναι, ούτε ποιος το έχει κάνει, άρα δεν γίνεται να είναι κάτι το επίσημο. Όποια άλλα σχέδια μπορεί να έχουν οι υπόλοιποι της μπάντας είναι αυστηρά δική τους υπόθεση και τους εύχομαι καλή τύχη».

- Το AthensRocks μπήκε δυναμικά φέτος το καλοκαίρι στα συναυλιακά μας πράγματα, φέρνοντας στην Αθήνα την αποχαιρετιστήρια συναυλία των Slayer .  Και όπως ανακοινώθηκε μόλις, σκοπεύει να συνεχίσει εξίσου δυναμικά και για το 2020, ανακοινώνοντας την έλευση των National και των Idles στην Αθήνα, για την Κυριακή 14 Ιουνίου στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του ΟΑΚΑ!
Οι National δεν χρειάζονται βέβαια «συστάσεις» στις δικές μας σελίδες, καθώς πρόκειται για μία από τις πιο αγαπητές, αλλά και τις πιο συνεπείς δυνάμεις στο εναλλακτικό στερέωμα. Οι Αμερικανοί είδαν μάλιστα δίσκους τους να μπαίνουν στα καλύτερά μας επί δύο διαδοχικές δεκαετίες. Στην Αθήνα θα έρθουν περιοδεύοντας για το φετινό τους άλμπουμ I Am Easy τo Find, το οποίο τους έστειλε στο #5 της Αμερικής και στο #2 της Βρετανίας.

Οι Βρετανοί IDLES, από την άλλη, ανήκουν στις νέες δυνάμεις και πέτυχαν να γίνουν ένα από τα πιο συζητημένα συγκροτήματα των τελευταίων χρόνων, με το neo-punk στυλ τους να συσπειρώνει γύρω τους τόσο παλιούς πάνκηδες, όσο και την indie κοινότητα. Πριν λίγες μόλις ημέρες βγήκε το νέο τους άλμπουμ A Beautiful Thing -ζωντανά ηχογραφημένο στο Bataclan του Παρισιού τον Δεκέμβριο του 2018- στην Αθήνα όμως θα μας έρθουν περιοδεύοντας για το άλμπουμ του 2018 Joy Αs Αn Act Οf Resistance. Αυτή θα είναι και η πρώτη τους εμφάνιση σε ελληνικό έδαφος, με το AthensRocks να ικανοποιεί έτσι στο έπακρο όσους μουσικόφιλους ζητούν να βλέπουν διεθνείς καλλιτέχνες «τώρα που συμβαίνουν».
Το φεστιβάλ αναμένεται να ανακοινώσει κι άλλα ονόματα, τα οποία θα πλαισιώσουν τους National και IDLES την Κυριακή 14 Ιουνίου, στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του ΟΑΚΑ. .Η προπώληση ξεκινά από σήμερα, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 46 ευρώ για την πρώτη φάση. Θα διατεθούν όμως και VIP εισιτήρια στα 82 ευρώ, τα οποία προσφέρουν αποκλειστική πρόσβαση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μπροστά στη σκηνή, είσοδο στον χώρο 30 λεπτά πριν το γενικό άνοιγμα των θυρών, ειδικό μπαρ εξυπηρέτησης, προνομιακό χώρο στάθμευσης και προτεραιότητα πρόσβασης στον πάγκο με το merchandise των συγκροτημάτων.

- Τον ξέρουμε για πολλά πράγματα τον Paul McCartney, τόσο με τους Beatles, όσο και μετά από αυτούς. Αλλά η ιδιότητά του ως συγγραφέα είναι σίγουρα από τις λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό.
H δράση αυτή ξεκίνησε το 2001, όταν δημοσίευσε μια συλλογή με στίχους μα και ποιήματά του ονόματι Blackbird Singing. Αλλά πήρε πιο σοβαρή τροπή το 2005, όταν εκδόθηκε το πρώτο του παιδικό βιβλίο High in the Clouds: An Urban Furry Tail, για το οποίο συνεργάστηκε με τον συγγραφέα Philip Ardagh και τον καρτουνίστα Geoff Dunbar.

McCartney & Dunbar ήθελαν καθώς φαίνεται από καιρό να υπάρξει και μια ταινία κινουμένων σχεδίων με βάση το βιβλίο αυτό, όνειρο ωστόσο που για διάφορους λόγους δεν έγινε πραγματικότητα. Τώρα όμως το Netflix ανακοινώνει ότι το φιλμ θα υλοποιηθεί σαν δική του παραγωγή, με σκηνοθέτη τον Αμερικανό Timothy Reckart -υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων σε Μικρό Μήκος για το Head Οver Heels του 2012.
Το soundtrack, βέβαια, θα αναλάβει ο ίδιος ο McCartney, ο οποίος ήδη ξεκίνησε να γράφει τραγούδια γι' αυτό. «Είμαι ενθουσιασμένος», δήλωσε στον βρετανικό Τύπο, «είναι κάτι τρομακτικά σημαντικό για μένα και ανυπομονώ να δει ο κόσμος τα αποτελέσματα».

- Ήταν γνωστό στους φίλους των Roxette ότι η Marie Fredriksson, η τραγουδίστρια του δημοφιλέστατου σουηδικού γκρουπ, έδινε χρόνια τώρα τη δική της μάχη με τον καρκίνο -ήδη από το 2002.Τα νέα του θανάτου της ανακοινώθηκαν πριν λίγο από την οικογένειά της. Η Marie Fredriksson πέθανε τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στα 61 της.
Πίσω στο 1986 η Fredriksson ίδρυσε τους Roxette παρέα με τον Per Gessle, με τους οποίους και γνώρισε την παγκόσμια φήμη στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980 και στο πρώτο μισό των 1990s. Θεωρούνται η πιο πετυχημένη σουηδική μπάντα μετά τους Abba, ήταν δε ιδιαίτερα δημοφιλείς και στη χώρα μας, ιδιαίτερα με τραγούδια σαν το "Listen To Your Heart" (Σουηδία #3, Η.Π.Α. #1, Βρετανία #6, Αυστραλία #10, Καναδάς #1, Γερμανία #7) και το "The Look" (Σουηδία #6, Η.Π.Α. #1, Βρετανία #7, Αυστραλία #1, Καναδάς #2, Γαλλία #12, Γερμανία #1). Τον Μάιο του 2011, πέρασαν από τα μέρη μας και για συναυλία .
Στη Σουηδία τα νέα προξένησαν μαζική συγκίνηση. Κόντρα πάντως στις επιθυμίες πολλών fans, η οικογένεια ανακοίνωσε ότι η κηδεία θα γίνει σε στενό κύκλο.
«Ο χρόνος περνά τόσο γρήγορα. Δεν ήταν τόσο παλιά που περνούσαμε μέρες και νύχτες στο μικροσκοπικό διαμέρισμά μου και κάναμε απίθανα όνειρα. Και τι όνειρο καταφέραμε τελικά να μοιραστούμε!», έγραψε συγκινημένος ο Gessle στο Twitter, «θεωρώ τιμή μου που γνώρισα το ταλέντο σου και την γενναιοδωρία σου. Όλη μου η αγάπη σε σένα και την οικογένειά σου. Τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ ίδια». Καθώς φαίνεται, αυτό ήταν και το τέλος των Roxette. 

NEW ALBUMS
- Harry Styles – Fine line

Τρίτος  δίσκος  για τον πρώην One Direction.

- KAYTRANADABubba

Dj  παραγωγός της dance hiphop από καναδά.

- Duster – Duster

Τρίτος για τους Αμερικάνους space rockers!

- Annie Hart – A softer offering

Δεύτερος για το μέλος των Au revoir  Simone!

NEW RELEASES SINGLES – TRACKS
- Swamp Dogg – Sleeping without you is a dragg

- The Voidz – Did my best

- Baxter Dury – Carla’s got a boyfriend

- Kesha – Resentment

- Dua Lipa – Future nostalgia

- HEALTH & XIU XIU- Delicious ape

- Cruelty – Leather boy

- Allie X – Regulars

- Nada Surf – Looking for you

- Loup Garoux – I know the truth about you

- Travis – Kissing in the wind

- Sam Fender – All is on my side

- Ellie Goulding – River


Single of the week
- MGMT – In  the afternoon

 Εξαιρετικό 80s new wave από την επερχόμενη νέα δουλειά!


No comments: