Tuesday, November 6, 2018

5 – 11– 2018


-  Σε δύσκολες (κατ' άλλους ηρωικές) ημέρες για τη διαμόρφωση της ελληνικής heavy metal σκηνής, οι Selefice έγραψαν τη δική τους μικρή ιστορία, ως μία από τις πρώτες death metal μπάντες που έμπλεξαν τον διεθνή αυτόν ήχο με doom στοιχεία. 
Ξεκίνησαν το 1990 από το Χαϊδάρι, δανειζόμενοι το όνομά τους από ένα διήγημα του Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ, διαλύθηκαν όμως το 1994, ύστερα από το πρώτο και μοναδικό τους άλμπουμ Where Is The Heaven (Molon Lave Records, 1993). «Μάλλον άδοξα», όπως είπε ο
κιθαρίστας τους Πέτρος Μιχόπουλος, «για λόγους που τελικά συνοψίζονται σε δύο λέξεις: στρατός και ανωριμότητα» ,Στα χρόνια ωστόσο που ακολούθησαν το Where Is The Heaven εκτιμήθηκε ως εγχώριο metal διαμάντι, κάτι που εν τέλει έπεισε τους Selefice να ανασχηματιστούν το 2017. Πλέον, η μπάντα βρίσκεται ξανά στο στούντιο με συμπαραγωγό τον Σάββα Μπετείνη των Acid Death, με τον οποίον και ηχογραφεί ένα ολοκαίνουριο ΕΡ. Την πορεία τους, στο μεταξύ, κατέγραψε η ομάδα The MVP Project, φτιάχνοντας το 40άλεπτο ντοκιμαντέρ Selefice: This Death Is Back, το οποίο ξεκινά από τα χρόνια της δεκαετίας του 1990 και φτάνει μέχρι τη σημερινή επαν-ενεργοποίηση του γκρουπ. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί τώρα για πρώτη φορά, το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στις 21.30, στα Underground Music Studios στο Περιστέρι (Εθνάρχου Μακαρίου 17, πλησίον σταθμού μετρό Αγ. Αντώνιος). Αμέσως μετά θα ακολουθήσει live με τους Selefice. 
Λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, έχουν εκδοθεί μόλις 60 εισιτήρια για τη βραδιά, τα οποία έχουν φτιαχτεί ως αναμνηστικές κάρτες. Προπωλούνται με τιμή 4 ευρώ στα δισκοπωλεία Metal Era (Εμμανουήλ Μπενάκη 22), Sirens Records (Νικηταρά 14) και στα Underground Music Studios.

 
-  Λίγοι τρομπετίστες της φουρνιάς του διακρίθηκαν τόσο όσο ο Roy Hargrove, ο Αμερικανός μουσικός από το Waco του Τέξας που, από ανακάλυψη του Wynton Marsalis έφτασε πρώτα να δισκογραφεί για τη Verve και ύστερα (1998) στο Grammy για καλύτερο latin jazz άλμπουμ με το Habana. Τέσσερα χρόνια αργότερα (2002), θα ερχόταν και ένα δεύτερο Grammy για το άλμπουμ Directions Ιn Music: Live Αt Massey Hall, μια επί σκηνής συνεργασία με τον Herbie Hancock και τον Michael Brecker.

Η τρομπέτα όμως του Hargrove έγινε γνωστή και έξω από τα τζαζ όρια, χάρη στις συνεργασίες του με τον D'Angelο, την Erykah Badu, αλλά και τον ράπερ Common. Τελευταία του συνεργασία ήταν με τον Johnny O'Neal, για το περσινό του άλμπουμ In The Moment
Ο Hargrove αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα με τα νεφρά του. Την περασμένη εβδομάδα, σε μια επιδείνωση της κατάστασης, εισήχθη σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, όπου δυστυχώς άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία μόλις 49 ετών. 

Την είδηση επιβεβαίωσε στον αμερικάνικο Τύπο ο μάνατζέρ του, ανακοινώντας ως επίσημη αιτία θανάτου την καρδιακή προσβολή.

- Για πολλούς μουσικόφιλους στην Ελλάδα, το θέατρο του Λυκαβηττού στον ομώνυμο λόφο της Αθήνας υπήρξε μέρος που σχετίστηκε με καταλυτικές συναυλιακές εμπειρίες. Ωστόσο, σε πρόσφατα χρόνια, παρά μάλιστα τη ραγδαία αύξηση των συναυλιών στη χώρα μας, το ιστορικό θέατρο που έχτισε το 1964-65 ο αρχιτέκτονας Τάκης Ζενέτος παρέμεινε ερμητικά κλειστό.

Το πρώτο λουκέτο μπήκε το 2008, όταν η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (που διαχειριζόταν τον χώρο από το 2003) επικαλέστηκε ζήτημα στατικότητας των κερκίδων, με αποτέλεσμα ο Δήμος Αθηναίων να σφραγίσει το θέατρο για λόγους δημόσιας ασφάλειας και να ακυρωθεί η προγραμματισμένη συναυλία του James Blunt. Ακολούθησε έντονη κόντρα μεταξύ του τότε Δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη και του τέως προέδρου του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιώργου Λούκου, ο οποίος επικαλέστηκε πραγματογνωμοσύνη ειδικού για τη μη επικινδυνότητα της εγκατάστασης. Το αποτέλεσμα ήταν το θέατρο να ανοίξει και πάλι λίγες μέρες αργότερα.Στη συνέχεια, η διαχείριση πέρασε στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, με τον Δήμο Αθηναίων να παραχωρεί την άδεια λειτουργίας και τα έσοδα από την επινοικίασή του να τα διαχειρίζεται το Φεστιβάλ Αθηνών. Πέρασε μάλιστα στα μετέπειτα χρόνια και στη διεθνή δισκογραφία, καθώς οι Scorpions ηχογράφησαν τις ακουστικές, sold-out συναυλίες που έδωσαν εκεί τον Σεπτέμβριο του 2013, εκδίδοντας στη συνέχεια το άλμπουμ MTV Unplugged: Live In Athens (Γερμανία #5, Η.Π.Α. #113, Αυστραλία #37, Γαλλία #85).
Παρά ταύτα, στο θέατρο μπήκε και πάλι λουκέτο και σύντομα βρέθηκε στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ με τα προς πώληση ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου, με πολλά δημοσιεύματα στη συνέχεια να το θέλουν να ρημάζει. Τελευταία εκδήλωση που έγινε εκεί, ήταν αυτή του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, τον Ιούλιο του 2016, η οποία συνοδεύτηκε από συναυλία με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Ελένη Βιτάλη και Θεοδοσία Τσάτσου.
Τώρα, όμως, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Αργυρώς Μποζώνη για το The Toc, το ιστορικό θέατρο τίθεται και πάλι σε λειτουργία με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, πάντα σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και το Φεστιβάλ Αθηνών. Μεταξύ άλλων, πρόκειται να αντικασταθούν όλα τα καθίσματα, ενώ ο περιβάλλων χώρος θα μετονομαστεί σε Λυκαβηττός ΠΑΝ.ΟΡΑΜΑ, με τον Δήμο Αθηναίων να αναλαμβάνει να ενισχύσει τα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά του λόφου.
Όλα λοιπόν δείχνουν ότι θα ξαναδούμε συναυλίες στον Λυκαβηττό το καλοκαίρι του 2019. 


- Μπορεί μία από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της σαιζόν να είναι το remake στο horror classic Suspiria, αλλά για τους μουσικόφιλους το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο Bohemian Rhapsody: μια ταινία-ωδή στους Queen και στον Freddie Mercury ειδικότερα, την οποία οι fans περίμεναν πώς και πώς.
Το Bohemian Rhapsody συζητιέται ήδη από το πρώτο trailer, καθώς αρκετοί εκφράσαν δισταγμό για το αν ο Ράμι Μάλεκ θα κατάφερνε να αποτυπώσει την εκρηκτική προσωπικότητα του Freddie Mercury σε όλο της το φάσμα. 
Στην επίσημη ωστόσο πρεμιέρα που πραγματοποίησαν στη χώρα μας την Δευτέρα 29 Οκτώβρη  η Odeon και η 20th Century Fox, το κοινό χειροκρότησε θερμά, με πολλά γνωστά πρόσωπα από τον καλλιτεχνικό και επιχειρηματικό κόσμο να θεωρούν ότι ο Μάλεκ έδωσε την καλύτερη, μέχρι στιγμής, ερμηνεία της καριέρας του. Το παρών στην αίθουσα Sphera των Village Cinemas έδωσαν μεταξύ άλλων οι Snik, Μαρίνα Βερνίκου (με τον σύζυγό της Μίλτο Καμπουρίδη), Γιάννης Καγιούλης, Γιώργος Παπακώστας, Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, Κατρίνα Τσάνταλη και Γιώργος Μεσσάλας. Από την  Πέμπτη 1η Νοεμβρίου, το Bohemian Rhapsody προβάλλεται και στα ελληνικά σινεμά, σε διανομή της Odeon. 

NEW ALBUMS

-  The Prodigy – No tourists

Ζωντανοι και με πολλές χορευτικές διαθέσεις τόσα χρόνια μετά την πρώτη τους εμφάνιση!

-  Barbra Streisand – Walls

Η μεγάλη κυρία επιστρέφει δισκογραφικα!

 -  Sheridan Smith – A northern soul

Δεύτερος δίσκος για την τραγουδίστρια κοντά σε ήχο με την Adele.

-  Dead Can Dance – Dionysus

 Ξαφνική και ευπρόσδεκτη επανασύνδεση του Perry με την Gerrard σε  concept δίσκο!

-  Marianne Faithfull  - Negative capability

Κλεινει τα 72 της τον επόμεο μήνα,  και συνεχίζει...

-  Bill Ryder Jones – Yawn

Πρώην μέλος των Coral , σε προσωπικά albums πια...

NEW RELEASES SINGLES – TRACKS
-  ZAZ – Demain c’ est toi

- Lana Del Rey – How to disappear

-  David Gray – The sapling

-  Rufus Wainwright – Sword of Damocles

-  LCD Soundsystem – (We don’t need this ) Fascist groove thang

-  A Great Big World – You

-  Deerhunter – Death in midsummer

-  Your smith – The spot


Single of the week
-  BADBADNOTGOOD & Little Dragon - Tried

Εξαιρετική συνεργασία με φωνητικά και στο κλίμα των δεύτερων...


No comments: