Tuesday, March 13, 2018

12- 3– 2018



-  Πάνε πια σχεδόν 5 χρόνια από το άλμπουμ Lightning Bolt, το τελευταίο δηλαδή στούντιο πόνημα των Pearl Jam (,το οποίο είχε υπάρξει σημαντική εμπορική επιτυχία για το αμερικάνικο rock γκρουπ: Η.Π.Α. #1, Βρετανία #2, Αυστραλία #1, Γαλλία #20, Καναδάς #1, Γερμανία #4, Ιαπωνία #46, Ελλάδα #7.

Τώρα, όμως, η παρέα του Eddie Vedder δείχνει έτοιμη να επιστρέψει στα πράγματα. Και προάγγελος αυτής της επιστροφής είναι ένα νέο τραγούδι με τίτλο "Can't Deny Me". To θέμα βέβαια για το ευρύ κοινό είναι ότι το τραγούδι δόθηκε αποκλειστικά στο fan club των Pearl Jam, το περίφημο Ten Club .
Tο "Can't Deny Me" είναι ένα τραγούδι πολιτικής διαμαρτυρίας, με αρκετά σημεία των στίχων να επιτίθονται κατά της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, τύπου «the country you are representing/ Condition critical».
Για την ώρα δεν υπάρχει η παραμικρή πληροφορία για ηχογραφήσεις και χρονοδιαγράμματα νέου δίσκου. Και μάλλον θα αργήσουμε να μάθουμε νεότερα, αφού οι Pearl Jam ετοιμάζονται πυρετωδώς για μια μακροσκελή ευρωπαϊκή περιοδεία, η οποία θα ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου από το Ziggo Dome του Άμστερνταμ, στην Ολλανδία.
Δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει συμπεριληφθεί σ' αυτήν.

-  Στα 85 του σήμερα, ο Dieter Rams από το Wiesbanden της Γερμανίας θεωρείται ευρέως ως θρύλος του industrial design, στο οποίο έδωσε νέο σχήμα και πνοή με το έργο του δουλεύοντας για τη φίρμα Braun, κηρύττοντας το πασίγνωστο πλέον μότο «less is better», που έχει γίνει σλόγκαν στη μοντέρνα ποπ κουλτούρα.
Τώρα, ο Rams γίνεται αντικείμενο ενός νέου ντοκιμαντέρ, το οποίο έχει ως σκηνοθέτη τον Αμερικανό Gary Hustwit, που το 2007 είχε δώσει το συζητημένο στο underground ντοκιμαντέρ Helvetica. 
Η είδηση όμως για τους μουσικόφιλους είναι ότι το soundtrack του Rams (όπως θα λέγεται το ντοκιμαντέρ), έχει αναλάβει ο Brian Eno.
Ακόμα δεν υπάρχει οριστική ημερομηνία κυκλοφορίας του φιλμ και του soundtrack, σίγουρα όμως μιλάμε για μέσα στο 2018.

Ο Eno, εντωμεταξύ, είχε μόλις πέρυσι κυκλοφορήσει 2 διαφορετικά άλμπουμ, το προσωπικό Reflection τον Ιανουάριο (Βρετανία #78) και τη συνεργασία του με τον Tom Rogerson Finding Shore τον Δεκέμβριο.

-  Ιδρύθηκε το 1952 και, όπως λέγεται σε διάφορα πηγαδάκια στη Βρετανία, κατά καιρούς «ανεβοκατέβαζε κυβερνήσεις» στη μουσική βιομηχανία του Νησιού, πλάθοντας και γκρεμίζοντας μύθους και stars. Τη δεκαετία του 1970 υπήρχαν μέρες που πούλαγε ως και 300.000 φύλλα την εβδομάδα, ενώ και τα 1990s kids θα το θυμούνται ως ενορχηστρωτή της brit pop έκρηξης και της κόντρας μεταξύ Blur και Oasis. Παρά τις ενστάσεις που κατά καιρούς ορθώνονταν για την εγκυρότητά του ή για την καταφανή του εύνοια στους Βρετανούς καλλιτέχνες έναντι όσων έρχονταν από άλλες χώρες, το ΝΜΕ (New Musical Express) υπήρξε θρυλικό μουσικό περιοδικό, με φανατικούς αναγνώστες. 
Το πλήρωμα του χρόνου, ωστόσο, φαίνεται πως έφτασε ακόμα και σε ένα τόσο κραταιό έντυπο, με διεθνή εμβέλεια. Όπως ανακοίνωσε ο Paul Cheal εκ μέρους της εκδοτικής εταιρίας Times Inc. UK, το τρέχον τεύχος του ΝΜΕ θα είναι και το τελευταίο του σε χαρτί: στο εξής θα συνεχίσει μόνο ως site, το οποίο αναμένεται μάλιστα να επεκταθεί σύντομα με την προσθήκη ιντερνετικού ραδιοφώνου και 2 χωριστών audio καναλιών -ένα αφιερωμένο στα φρέσκα πράγματα κι ένα για κλασικά και αγαπημένα.
Ήδη από το 2015, η ραγδαία πτώση των πωλήσεων είχε αναγκάσει το ΝΜΕ να γίνει free press. Και πάλι, όμως, όπως δήλωσε ο Cheal «τα κόστη παραγωγής συνέχισαν να αυξάνονται, ενώ η διαφημιστική αγορά για τα έντυπα έγινε πολύ σκληρή».
Το site του ΝΜΕ, βέβαια, που ξεκίνησε το 1996, είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά sites στον πλανήτη, με τεράστια καθημερινή επισκεψιμότητα. Επίσης, υπάρχει μια διακριτική εξαίρεση σε όλα αυτά: ορισμένα τεύχη θα συνεχίσουν να τυπώνονται και στο μέλλον, σε μια περιορισμένων αντιτύπων Χρυσή Σειρά χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έκδοσης -κάτι πάντως που θα αφορά ειδικές εκδόσεις και όχι την τρέχουσα επικαιρότητα. 

- Μεγάλο συνεχίζει να είναι το ενδιαφέρον για τον David Bowie στο εξωτερικό, καθώς η προσωπικότητα και το έργο του συνεχίζουν να μαγνητίζουν.
Αυτό ακριβώς είναι και το πλαίσιο ενός νέου βιβλίου, το οποίο υπογράφει ο Paul Morley, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος στην περίφημη έκθεση για τον Bowie στο Victoria & Albert Museum του Λονδίνου. 
Το βιβλίο λέγεται The Age of Bowie και κυκλοφορεί από τους Simon & Schuster (μέγεθος: 500 σελίδες). Σε αυτό, ο Morley κεντράρει στο πώς ο Δούκας δούλευε, έπαιζε, ωρίμαζε και δομούσε τις μουσικές του ιδέες, πώς επηρέαζε άλλους (από τον John Lennon μέχρι και τους Arcade Fire) μα και πώς επηρεαζόταν ο ίδιος από εκείνους (τον Brian Eno π.χ. ή τον Tony Visconti), «πώς τελικά επινόησε το
Μέλλον και μπήκε στην Ιστορία», όπως σημειώνει ο συγγραφέας.
Εντωμεταξύ, ανακοινώθηκε ότι θα έχουμε και νέους δίσκους γεμάτους με ακυκλοφόρητο υλικό, οι οποίοι θα διατεθούν από την Parlophone σε εκδόσεις περιορισμένων αντιτύπων, με αφορμή τη φετινή Ημέρα Δισκοπωλείων (Record Store Day), στις 21 Απριλίου.
Πρόκειται για το Welcome To The Blackout (Live London '78), το οποίο θα βγει σε 3πλο βινύλιο περιέχοντας τις 2 συναυλίες που έδωσε ο Bowie στο Earl's Court του Λονδίνου στις 30 Ιουνίου & 1 Ιουλίου 1978, στα πλαίσια της Isolar II περιοδείας.
Εκτός από αυτό, θα βγει και ένα 12ιντσο single βινυλίου με την πρώτη εκδοχή του "Let's Dance" στην πλήρη της διάρκεια, αλλά και το Bowie Now, ένα σπάνιο promo άλμπουμ από το 1977 με κομμάτια από το Low και το Heroes, που είχε διατεθεί μόνο στις Η.Π.Α. και θα εμφανιστεί τώρα για πρώτη φορά στο εμπόριο.

NEW ALBUMS

-   Young Fathers – Cocoa sugar

Η νέα γενιά του hip hop  στην Βρετανία στον δεύτερο δίσκο μετά την βράβευση του ντεμπούτου από τα Mercury awards.

- Nap Eyes – I’m bad now

New rock από Καναδά μεριά στον τρίτο δίσκο.

- David Byrne – American utopia


Κανονική solo δουλειά για την φωνή των Talking Heads στον έβδομο δίσκο του.

-  Tom Grennan – Lightning matches

Ντεμπούτο album για τον νεαρό Βρετανό.

-  Gengahr – Where wildness grows

Δεύτερος δίσκος για την indie rock μπάντα από το Λονδίνο.

-  Τhe Fratellis – In your own sweet time

O νέος δίσκος των  Βρετανών rockers.

-  Embrace – Love is a basic need

Παλαίμαχοι πια , και εδώ δίσκος με συνεργασίες και μπαλάντες.

-  Editors – Violence

Με ηλεκτρονικά στοιχεία και εδY  Υεαρσ /t Sweats- Francis εδώώ και  προσπάθεια αλλαγής ήχου.

-  Of Montreal – White is relic / Irrealis mood

Post rock  από Καναδά.

-  Albert Hammond Jr – Francis trouble

 O κιθαρίστς των Strokes σε καλό  σολο δίσκο.

-  Nathaniel Rateliff & The Night Sweats -  Tearing at the seams

Συνδυασμός rock με soul ο ήχος τους.

NEW RELEASES SINGLES – TRACKS

-  Years and Years – Sanctify

-  A Perfect circle – Disillusioned audio

-  City Boy – Calpurnia

-  James Bay – Pink Lemonade

-  Jason Derulo – Colors

-  Ladytron – The animals

-  Lilly Allen – Higher

-  Sade – Flower of the universe

-  The Decemberists – Once in my life

-  Tim Burgess – Inspired again

-  Thivery Corporation – La force de melodie

-  Yo La Tengo – Shades of blue

Single of the week

-  Beach House – Dive

 Οι αγαπημένοι της Dream Pop πάντα σε φόρμα!



No comments: